Netanyahu savaş kabinesini feshetti! Şimdi ne olacak?
DIŞ HABERLER SERVİSİ – İki isim 6 üyeli savaş kabinesinin en önemli üyeleri olarak görülüyordu ve Başbakan Binyamin Netanyahu’nun hükümetinde görev alan aşırı sağcı bakanlara karşı sert duruş gösteriyorlardı.
ŞİMDİ NE OLACAK?
Eski bir general olan Gantz, Netanyahu’nun Gazze’de savaş sonrası planını açıklaması ültimatom vermiş, bu açıklama yapılmayınca kabineden ve birlik hükümetinden ayrılmıştı. Oğlunu Gazze’deki savaşta kaybeden Eisenkot ise, başbakanın aşırı sağ tarafından korkutulduğunu ve istifa etmesi gerektiğini söylemişti.
Bundan sonra Netanyahu’nun aralarında Savunma Bakanı Yoav Gallant ve savaş kabinesinde yer alan Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’in de bulunduğu küçük bir bakan grubuyla Gazze savaşıyla ilgili istişarelerde bulunması bekleniyor.
Netanyahu, koalisyonundaki aşırı sağcı ortakları olan Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in savaş kabinesine dahil edilmesi talepleriyle karşı karşıya kalmıştı. Ancak bu adımın ABD’den büyük tepki geleceği için atılmayacağı ifade ediliyor. İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari Pazartesi günü yaptığı açıklamada Netanyahu’nun son hamlesinin orduyu etkilemeyeceğini söyledi.
HİZBULLAH’A UYARI!
Öte yandan İsrail ordusu ve Hizbullah güçleri arasında Gazze’deki savaşın başından beri yaşanan çatışmalar, son dönemde iyice yoğunlaşırken, İsrail’den sert uyarı geldi. İsrail ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada, Hizbullah’ın İsrail’e yönelik saldırılarının ciddi bir gerilimi tetikleyebileceğini savundu. IDF Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, “Hizbullah’ın artan saldırganlığı bizi, Lübnan ve tüm bölge için yıkıcı sonuçlar doğurabilecek daha geniş bir tırmanışın eşiğine getiriyor” dedi.
Gazzeli çocuklar, yıkıntılar arasında bayram için kurulan oyuncak pazarında
REFAH’TA 65 BİN KİŞİ KALDI
İsrail’in Refah’a yönelik operasyonları sonrası bölgede 1 milyonun üzerine çıkan sivil nüfusun çoğunun kaçtığı ifade ediliyor. Birleşmiş Milletler Filistin Ajansı UNRWA’dan yapılan açıklamada, “Refah’ta 65 bin kişinin barındığını tahmin etmekteyız. 6 hafta önce bu sayı 1,4 milyon civarındaydı. Savaş başladığından beri Gazze’deki aileler tekrar tekrar kaçmak zorunda kaldı. Güvenliğin olmadığı yerde güvenlik aramaya devam ediyorlar” denildi.
Bununla birlikte Cibaliya Kampı’nda bayram, yıkıntılar arasındaki oyuncak satıcıları haricinde, sıradan günler gibi yaşanıyor. Nitekim çocukların çoğu bu oyuncaklara ulaşamazken, Birleşmiş Milletler’in dağıttığı yemeklerin peşinde koşturmak zorunda kalıyor.