Özel hastane değil ticarethane! Her gün bir lağım patlıyor

0

Mevlüt Tezel, Sabah gazetesindeki köşe yazısında Türkiye’deki özel hastanelerin ticarethane gibi çalıştığını ifade etti. Bebek ölümleri üzerinden rant elde eden çeteler ve hastaların gereksiz ameliyatlarla sömürüldüğünü dile getiren Tezel, doktorların performans sistemi altında gereksiz tedaviler uyguladığını ve bunun vahşi kapitalizmin bir yansıması olduğunu belirtti. Bu tür etik dışı uygulamaların ciddi yaptırımlarla cezalandırılması gerektiğini vurgulayan Mevlüt Tezel, şunları kaydetti: “Günde 8 bin TL kazanmak için yeni doğan çocukları gerekmediği halde küvette bekleten… Bebeklerin ölümüne neden olan ve bebek ölümleriyle dalga geçen ‘Yenidoğan’ çetesinin eşi benzeri görülmemiş şeytanlıkları özel hastaneleri de tartışma konusu yaptı.
Elbette işini dürüst ve doğru yapan özel hastaneler ve doktorlar var.
Ama bazı özel hastanelerin de hastayı önce müşteri olarak gördükleri, gereksiz testler ve gereksiz ameliyatlar yaptıkları da bilenen gerçekler.
Öyle özel hastaneler ve doktorlar var ki, hastaları örneğin bel fıtığı ameliyatı, anjiyo vs. olmazsan öldün bittin der gibi korkutuyorlar.
Doktorlara getirilen performans sistemi de tartışmalı bir mevzu.
“Ne kadar vaka o kadar ödeme” gibi hastaları müşteri gibi gören bir anlayış gelişti.
Hatta vatandaşta şöyle bir algı oluştu; özel hastanedeki doktor “Ameliyat şart” dediğinde bir de devlet hastanesine görünüyorsunuz.
Türkiye’de çekilen ‘MR’ sayısının OECD üye ülkelerin ortalamasının iki mislinden fazla olması ve ülkemizin 1000 kişiye düşen MR görüntüleme sayısında dünya birincisi olması rastlantı değil!
Nedeni özel hastanedeki doktorların sanki vesikalık fotoğraf ister gibi MR istemeleri.
Türkiye’de her 100 canlı doğumun yüzde 50.4’ünün sezaryen ile gerçekleşmesi ve bu oranla hem OECD ülkeleri hem de Avrupa’da birinci olmamız da rastlantı değil!
Çünkü özel hastaneler sezaryen ile doğum olunca daha çok kazanıyorlar!
Yukarıdaki örnekler buz dağının sadece görünen kısmı!
Kim bilir özel hastanelerde günde kaç gereksiz ameliyat yapılıyor?
Gereksiz yere uygulanan tedaviler, yazılan ilaçlar vs. Vurgun büyük!
Üstelik bu vurgunu ‘Yenidoğan’ çetesi örneğinde olduğu gibi devlet hastanelerinden özel hastanelere sevk üzerinden yapanlar da var!
Özel hastanelerdeki doktor maaşları yüksek ama o maaşı alabilmek için doktorlar hastane yönetiminin zoruyla gereksiz tedaviler, ameliyatlar yapıyorlar.
Hipokrat yemini eden doktorların özel hastanelerde tüccar gibi çalışmaları ya da çalışmaya zorlanmaları vahşi kapitalizmin özeti adeta.
Özel hastanelerin hem vatandaşı sömürmeleri hem de devlet kaynaklarını soymalarının önüne geçilmeli artık.
Ve sağlık sisteminden ticari kafalı yöneticiler uzaklaştırılmalı!
‘Yenidoğan’ çetesine gelince onlara idam cezası vermek bile bir armağan aslında!”  

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Siteden backlink almak için : https://join.skype.com/invite/KPVoMIIOqxat
montenegro buy car montenegro sale car montenegro rent apartment montenegro sale apartment