Sosyal

Piyasalar merakla bekliyordu! Fed faiz kararını açıkladı

Son kararıyla Fed, politika faizini art arda 5 toplantıda değiştirmeyerek mevcut aralıkta sabit bıraktı. Banka, politika faizinde en son Temmuz 2023’te 25 baz puanlık artışa gitmişti.

ABD’de enflasyon, Haziran 2022’de yıllık bazda yüzde 9 ile 1981’den itibaren en yüksek seviyeyi görmesinin ardından son olarak şubat ayında yıllık bazda yüzde 3,2 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

İki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından Fed’den yapılan açıklamada, faiz oranlarında herhangi bir ayarlama için gelen verilerin, gelişen görünümün ve risk dengesinin dikkatle değerlendirileceği vurgulandı.

Açıklamada, FOMC’nin enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2’ye ineceğine dair daha fazla güven kazanana kadar faiz oranını düşürmenin uygun olacağını öngörmediği yinelendi.

Ekonomiye ilişkin tahminlerini de açıklayan Fed, federal fon oranına ilişkin tahminini bu yıl sonu için geçen yıl aralıkta öngördüğü yüzde 4,6’da sabit bıraktı.

Buna göre, Fed’in federal fon oranına ilişkin 2025 yılı için tahmini yüzde 3,6’dan yüzde 3,9’a, 2026 yılı için yüzde 2,9’dan yüzde 3,1’e çıkarıldı. Uzun dönem ortalama faiz beklentisi de yüzde 2,5’ten yüzde 2,6’ya yükseltildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir