Sosyal

Rus uaklarnn drlmesiyle ilgili NATO’dan aklama



Ukrayna Devlet Bakan Vladimir Zelenskiy’nin Rusya saldrlarnn artmas nedeniyle talep ettii NATO-Ukrayna Konseyi savunma bakanlar evrimii toplants bugn gerekletirildi. Toplantnn ardndan Belika’nn bakenti Brksel’deki NATO Karargah’nda basn toplants dzenleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “NATO savunma bakanlar, Ukrayna’ya hava savunma dahil daha fazla askeri destek salama konusunda anlat. NATO, ittifak genelindeki kapasitelerini ayrntl bir ekilde gzden geirdi ve Ukrayna’ya sunulabilecek sistemler bulunuyor. Yaknda, Ukrayna’ya sunulacak hava savunma kapasiteleriyle ilgili yeni duyurular bekleyebilirsiniz” dedi. “ALMANYA’NIN ABALARINI MEMNUNYETLE KARILIYORUM”
Toplantya uzaktan katlan Zelenskiy’nin konseye sava alanndaki gelimeler ve Ukrayna’nn hava savunma sistemi ihtiyacna ilikin brifing verdiini aklayan Stoltenberg, “Almanya’nn abalarn, zellikle Ukrayna’ya ilave bir Patriot sistemi teslim etme kararn memnuniyetle karlyorum. Patriot’lara ek olarak mttefiklerin salayabilecekleri dier silahlar arasnda Samp-T’ler de var. Byle sistemlere sahip olmayan birok mttefik ise Ukrayna’ya bunlarn satn alnabilmesi iin finansal destek taahhdnde bulundu” eklinde konutu. “HOLLANDA DA 4 MLYAR EUROLUK ASKER DESTEK AIKLADI”
Bugnk toplantda NATO savunma bakanlarnn bata mhimmat ve dronlar olmak zere Ukrayna’nn acil ihtiyalarn grtklerini kaydeden Stoltenberg, “Her NATO mttefiki ne tedarik edeceine karar verecek. Baz mttefikler, toplant sonrasnda somut taahhtlerde bulundu ve sonulandrlanlar yaknda duyurulacak” ifadelerini kuland. Yardmlarn yola ktn vurgulayan Stoltenberg, “Bu hafta Danimarka yeni bir taahhtte bulundu ve Hollanda da 4 milyar euroluk askeri destek aklad. ekya, mhimmat inisiyatifi erevesinde yarm milyon top mermisi teminini dorulad. ABD Kongresi’nde Ukrayna iin kritik yardm paketinin oylanmas srecindeki ilerlemeyi de memnuniyetle karlyorum. Tasarnn daha fazla geciktirilmeden geirilmesini bekliyorum” diye konutu. Ukrayna’nn bu silahlar Rusya’nn harp kapasitelerini imha etmek iin kullandn vurgulayan Stoltenberg, “Bu hepimizin gvenliine katk salyor. Bu nedenle Ukrayna’ya yardm hayrseverlik deil, kendi gvenliimize yaplan bir yatrmdr” dedi. “RUS UAKLARININ DRLMES, UKRAYNA’NIN SAVUNMA HAKKI EREVESNDEDR”
Ukrayna’ya teslim edilecek hava savunma sistemlerinin Rusya topraklarndaki askeri hedefler zerinde kullanlmas ynnde bir kstlama olup olmayacana ynelik soruya Stoltenberg, “Unutmamamz gereken ey, sz konusu olan eyin Rusya’nn komusu Ukrayna’y hedef ald bir saldr sava olduudur. Ukrayna’nn kendini savunma hakk vardr ve bu, Ukrayna dndaki meru askeri hedeflerin vurulmasn da ierir. Yani Ukrayna’ya saldrda kullanlan Rus uaklarnn drlmesi, Ukrayna’nn kendini savunma hakk erevesindedir” eklinde konutu. “ORTA DOU’DA PATLAK VERECEK YEN BR SAVA HBR TARAFIN YARARINA OLMAYACAKTIR”
Stoltenberg, NATO mttefiklerinin ran ve srail arasndaki atmaya yaklamna ilikin soruya ise, Orta Dou’da patlak verecek yeni bir savan hibir tarafn yararna olmayaca cevabn verdi. Stoltenberg, “atmann kontrolden kmamas hayati nem tayor. Bu nedenle btn taraflara itidal arsnda bulunuyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir