Sağlıklı olmak için alınan multivitaminler kanser riskini arttırıyor
Gıda takviyelerinin popülerliği Covid-19 pandemisi sonrasında büyük bir artış gösterirken, bu eğilim beraberinde sağlık risklerini de getirdi. Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen de gıda takviyelerinin bilinçsiz kullanımının tehlikeleri, yeterli beslenme ile takviye ihtiyacı, ileri yaş ve çocuklar için vitamin kullanımı gibi kritik konuları ele alarak, özellikle doktor tavsiyesi olmadan kullanılan takviyelerin doz ayarlamalarının yapılamadığına dikkat çekti. Bunun çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini de vurgulayan Esen, ayrıca, internetten alınan ürünlerin güvenliğinin sorgulanması gerektiğini ve sporcu takviyelerinin bilinçsiz kullanımının tehlikelerini belirtti. Prof. Dr. Esen, multivitamin kullanımının riskleri ve D vitamininin doğru alım yöntemleri hakkında da önemli bilgiler paylaştığı değerlendirmesinde, böbrek taşından kalp damar hastalıklarına hatta kanser risklerinin altını çizdi.