Sosyal

Sanat Kenan Ik son yolculuuna uurlanyor



Oyuncu Ali Denkalkar’n sunuculuunu yapt tren, Ik iin sayg duruuyla balad.Trende bir konuma yapan Kltr ve Turizm Bakan Mehmet Ersoy, sanat camias adna ok ac bir gn yaandn, Trk tiyatrosunun ve televizyon dnyasnn duayen isimlerinden Kenan Ik’ son yolculuuna uurlamak zere bir araya gelindiini syledi.Kenan Ik’n vefatnn sadece ailesi ve yaknlar iin deil sanat camias ve tm Trkiye iin byk bir kayp olduunu dile getiren Ersoy, “Kenan Ik sadece sahnede sergiledii eserlerle deil ayn zamanda ynetmenlik, yazarlk ve televizyon programcl alanlarnda esiz katklaryla da hepimizin kalbinde ok zel bir yer edinmitir. Onun sanata olan ak her zaman ilham kayna olmutur.” dedi.Eserleri kadar kiiliiyle de yediden yetmie tm halkn sevgisini kazanm bir isim olan Ik’n geirdii kaza sonrasnda tm Trkiye’nin onun iin derin bir znt duyduunu aktaran Ersoy, u ifadeleri kaydetti:”Bugn onun ardndan yaadmz bu byk kaybn acsn hep birlikte paylayoruz. Bakanlmzda da bir sre mavir olarak grev alm olan Ik, ynetmen olarak da pek ok dle layk grlm bir isimdi. Onun kltrmze katt deerler, sanat alannda gsterdii nderlik ve gen sanatlara sunduu destekler asla unutulmayacaktr. Kenan Ik’n hayat boyunca sergiledii sanat duruu, alkanl ve azmi bizler iin daima bir yol gsterici olacaktr. Onun brakt miras sanat camiamz iin bir hazine niteliindedir ve bu miras yaatmak, onun ansna gsterebileceimiz en nemli vefadr.”- “TYATRO SAHNESNDE, EKRANLARDAK BAARISIYLA ZEL BR YER EDND”
Devlet Tiyatrolar Genel Mdr Tamer Karadal da Kenan Ik’n kymetli bir tiyatro sanats ve televizyon dnyasnn nemli bir ismi olduunu belirterek, “Uzun yllardr hafzalarmza kaznm olan duayen sanat, oyuncu, yazar ve ynetmen olarak Trk tiyatrosunun en sekin isimleri arasna giren Kenan Ik, tiyatro sahnesinde ekranlardaki baarsyla kalplerimize zel bir yer edindi.” dedi.Ik’n sanatn sadece yeteneiyle deil ayn zamanda insanl ve samimiyetiyle de icra ettiinin altn izen Karadal, unlar syledi:”Yzlerce makaleye, kitaba ve tiyatro metnine imza atan Kenan Ik, 1996 ylnda stanbul ehir Tiyatrolar’nda Muhsin Erturul’un miras olan koltua oturarak Genel Sanat Ynetmenlii’ni de stlenmitir. Onun yokluu bizler iin byk bir kayp. Ancak biliyoruz ki mesleine adanm hayatyla sadece bir sanat deil, ayn zamanda kltrmzn taycs, ynlendiricisi ve ilham kaynaklarndan biri olmutur. Bu nedenle Kenan Ik’n brakt eserler ve hatralar onun adn ve mirasn yaatmaya devam edecek. Her lm bir kayptr. Byk bir acdr. Baz vefatlarda ac, hzn, strap onurla birlikte gelir ve acy hissederken yreinizde duyduunuz geni szyla gnlnzdeki byk gururu birletirirsiniz. Kenan Ik’n hayat ve baarlar, zellikle tiyatro camiamz iin byk gururdur. Onun hatrasn yaatmak da bizlere nasip olacak.”- “LKENN BTN NSANLARI N BABALIK GREVN STLEND”
Usta sanatnn ailesi adna konuan olu Mehmet Ik, “Babam, mr boyunca her eyden ok, iyi, adaletli ve merhametliydi. Memleketinin insann ok iyi tanm, bir o kadar da sevmiti. Sanatn da hep memleketi ve insan iin icra etti. Sanat vastas ile dnyay olduundan daha iyi bir yer olarak brakmak iin alt. Kime sorarsanz sorun, bence bunu da baard. Sadece bana deil, lkenin btn insanlar iin babalk grevini stlendi.” szleriyle babasn anlatt.Mehmet Ik, babasnn Anadolu ve Trk kltrn sanatnn merkezine koyduunu belirterek, “Sahneledii oyunlarda, Moliere olsun Sophocles olsun Shakespeare olsun, hepsini Anadolu’nun ruhu ile harmanlayarak insanmza yol gsterdi. Sanatnn ve kiiliinin zenginlii, samimiyeti ve sahiciliiyle btn memleketimizin gnl oldu. Hayatnn en byk tutkusu olan sanat ile hem ailesine bakma frsat buldu hem de lkesinin insanna fayda salad. u an bu sahneden kendisine minnetimi sunarken eminim hepiniz ayn minnet duygusu ierisindesinizdir. Babamn ruhu huzur iindedir. Nur iinde yatsn.” ifadelerini paylat.Usta oyuncunun naa, helallik duasnn ardndan sevenlerinin omzunda tand.Tarihi Prof. Dr. lber Ortayl, oyuncu Zafer Algz ve tiyatrocu Ahmet Yenilmez’in yan sra kltr ve sanat dnyasndan ok sayda isim, trende bulundu.Kenan Ik’n cenazesi, yarn Ankara Ahmet Hamdi Akseki Cami’nde le namazn mteakip klnacak cenaze namaznn ardndan Karyaka Mezarl’na defnedilecek.- KENAN IIK KMDR?
Tam ismiyle Yusuf Kenan Ik, 1 Ekim 1947’de Malatya’da dnyaya geldi. Ortarenimini devam ettirdii yllarda okul tiyatrosunda oyunculua balayan Ik, lise eitimi iin gittii Ankara’da Meydan Sahnesi’ne girdi.Gazi niversitesi ktisadi ve dari Bilimler Fakltesi Kamu Ynetimi Blm’nde okumaya balayan Ik, rencilik yllarnda tiyatrodan hi kopmad ve 1972’de Devlet Tiyatrosu sanats oldu.Tiyatro oyunculuunun yan sra ehir Tiyatrolar genel sanat ynetmenlii ve senaristlik de yapan usta isim, eitli dizilerde de rol ald.Bir dnem gazetecilik de yapan Kenan Ik, “Kim Milyoner Olmak ster” isimli yarma programyla seyircilerin beenisini kazand. Ik, 10 yl nce fenalap dengesini kaybederek kafasn yere arpmas sonucu beyin kanamas geirmiti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir