SON DAKİKA GAZZE HABERLERİ: İsrail köşeye sıkıştı, ABD Hizbullah için sahaya iniyor

Bir ateşkes, ne zaman ateşkes değildir? İsrail ordusuna göre, “askeri faaliyetler insani amaçlarla yerel, taktiksel olarak durdurulduğu zaman”. İsrail’in Gazze İnsani Yardım Koordinatörü, yerel saatle 08:00-19:00 arasında, yardımların ulaştırılmak üzere bekletildiği Kerem Şalom geçiş noktasından kuzeye giden önemli bir hat boyunca, çatışmalara günlük bazda nasıl ara verileceğinin ayrıntılarını açıkladı.

Duyuru anında, öfkeli aşırı sağcı bakanlarının siyasi saldırısını tetikledi. İsrail ordusu ise hızla, bunun Gazze’nin güneyindeki çatışmaların sona erdiği veya insani yardımların girişinde değişikliğe gidildiği anlamına gelmediğini vurguladı. İsrail ordusunun duyurusu, Başbakan Binyamin Netanyahu için durumun giderek endişe verici bir hal aldığını gösteriyor. Zira Netanyahu, Hamas’ı parçalamak ve rehinelerin evlerine dönüşünü sağlamak gibi belirsiz ve şu ana dek ulaşılamaz askeri hedefler ile iktidarda kalmak için bel bağladığı siyasi müttefikleri arasında sıkışmış durumda.
Gazze’de uluslararası yardım kuruluşları, hala İsrail ordusuyla koordineli bir şekilde hareket etmek zorunda. Dünya Gıda Programı Gazze Direktörü Matt Hollingworth, İsrail ordusunun son kararı sonrası, bu koordinasyonun daha pürüzsüz ve hızlı hale gelip gelmeyeceğinin test edileceğini söyledi.
Ancak Hollingworth koordinasyonun, yardım kuruluşların Gazze’ye yardım ulaştırırken karşılaştığı engellerin yalnızca bir kısmı olduğunu da söyledi. Hollingworth, “Pazar günü yapılan duyuru, güvensizlik ve suçluluk sorununu çözmedi” dedi ve ekledi:
“Burası halen yardımların taşınması açısından, Gazze Şeridi’nin en tehlikeli bölgesi.” Hamas’ın kilit önemdeki liderleri Yahya Sinvar ve Muhammed Deif’in öldürüldüğüne ya da yakalandığına dair hiçbir işaret yok.
“SONSUZA KADAR SAVAŞ”
Başbakan Netanyahu için savaşın bitmesi muhtemelen, siyasi yaşamını sürdürebilmesi için yeni bir mücadeleyi de beraberinde getirecek. Netanyahu’nun ordusu ve müttefikleri arasında ortaya çıkan bölünmeler, savaşın söylemi ile gerçeklik arasındaki farkı ve gergin ortamı gözler önüne seriyor.
Netanyahu, “mutlak zafer” vaadi ile “sonsuza kadar savaş” ihtimali arasında sıkışmış durumda.
 

Siteden backlink almak için : https://join.skype.com/invite/KPVoMIIOqxat