SON DAKİKA HABERLERİ: İran seçim sonuçları netleşiyor! Türk aday fark attı

İran’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sabah saatleri itibarıyla 19 milyonu aşkın oy sayıldı.
Reformist aday Mesud Pezeşkiyan yüzde 43,5 oy oranıyla ilk sırada. İkinci sırada ise yüzde 37,7 ile muhafazakar Said Celili var.
İranlı seçmenler, Türk doktor Pezeşkiyan’a 8 milyon 300 binden fazla oy verdi.
Muhafazakar Celili ise 7 milyon 180 binlerde kaldı.
Diğer muhafazakar adaylar Muhammed Bakır Kalibaf yüzde 14, Mustafa Purmuhammedi yüzde 0.8 oy alabildi.Uluslararası haber ajansı AFP, ‘İran cumhurbaşkanlığı seçimlerinde reformist ve aşırı muhafazakar aday önde’ başlığıyla sonuçları duyurdu.
Resmi sonuçlara göre, eğer hiçbir aday yüzde 50’ye ulaşamazsa 5 Temmuz’da ikinci tur için yeniden sandıklar kurulacak.
Bir Azerbaycan Türkü olan 70 yaşındaki Mesud Pezeşkiyan, kalp cerrahisi uzmanı, Pezeşkiyan, beş dönem milletvekili olarak görev yaptı. Dört yıl boyunca da Sağlık Bakanı görevini yürüttü.
Seçime reformcu kanadın tek resmi adayı olarak giren Pezeşkiyan son anketlerde öndeydi ancak mevcut tabloda yüzde 10 daha fazla oy almış görünüyor.
Mesud Pezeşkiyan’ın Türk, Kürt ve Beluçların yoğun olduğu bölgelerde diğer adaylara göre hayli yüksek oy oranına ulaşmış olabilir.
İran’ın Batı Azerbaycan eyaletinde, ağırlıklı olarak Sünni Kürtlerin yaşadığı Mahabad’da doğan Pezeşkiyan, yerel medyaya verdiği röportajda “Ben Türküm. Annem de babam da Türk. Türklüğümle gurur duyuyorum. Evde çocuklarımla Farsça değil, Türkçe konuşuyorum” demişti.
Türk siyasetçi açık sözlülüğüyle tanınıyor, İran’daki siyasi atmosferi ve yolsuzluğu birçok kez eleştirdi. İran hükümetinin Mahsa Amini’nin 2022’de polis nezaretinde ölümüyle ilgili tutumunu kamuoyu önünde sorguladı, seçim müziği olarak Mahsa Amini protestolarında göstericilerin dilinden düşmeyen ‘Baraye’ (Uğruna) şarkısını kullandı.
Mesud Pezeşkiyan, İran’a yönelik uluslararası izolasyonun sona ermesi gerektiğini ve ekonomik kalkınma için yabancı yatırımın şart olduğunu savunuyor.
Cumhurbaşkanının karar mekanizmalarında iki numara olduğu İran’da politikaların asıl belirleyicisi 85 yaşındaki dini lider Ali Hamaney.
Seçimler Gazze’de savaşın devam ettiği, İsrail-Lübnan arasında tansiyonun arttığı kritik bir dönemde yapılıyor. Ancak sonuç ne olursa olsun İran’ın nükleer politikalarının veya Ortadoğu’da silahlı gruplara verdiği desteğin değişmesi beklenmiyor.

Siteden backlink almak için : https://join.skype.com/invite/KPVoMIIOqxat