Sosyal

Son dakika | Irak ve Suriye’de yeni harekat olur mu? Bağdat’ta terörle mücadele zirvesi

BAKAN FİDAN AZERBAYCAN’A GEÇECEK

Bakan Fidan’ın yarın ki toplantılarından sonra Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye geçeceğini ve orada Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan 3’lü Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın 9’uncusuna katılacağını aktaran Keçeli, “Güney Kafkasya’daki istikrar, refah ve barış Türkiye açısından çok önemli. Buradaki ülkelerin daha iyi koşullarda yaşayabilmesi için büyük çaba gösteriyoruz. Cuma günü yapılacak toplantının da ana gündem maddesi ‘bağlantısallık’ olacak. Toplantının sonunda ortak bildiri yayımlamayı öngörüyoruz” dedi.

‘1489 VATANDAŞIMIZ TAHLİYE EDİLDİ’

Türkiye’nin İsrail-Filistin çatışmaları kapsamında Gazze’ye gerçekleştirdiği insani yardımlar ve Gazze’den tahliyelere de değinen Keçeli, “10 Mart günü yaklaşık 3 bin tonluk insani yardım taşıyan 7’nci gemimiz, Mısır’ın El-Ariş Limanı’na yanaştı. Böylelikle krizin başından beri Gazze’ye yaptığımız yardım, 40 bin tonu aştı” dedi. Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) aracılığıyla Gazze’ye gerçekleştirdiği 26 bin tonluk un yardımının güncel durumunu aktaran Keçeli, “İsrail makamları unun Gazze’ye ulaşmasına engel olmuşlardı. Yaklaşık 3-4 haftadır gerek BM gerekse biz İsrail makamlarıyla bunu görüştük. Kısa bir süre önce sonuca ulaşıldı. Un BM Dünya Gıda Örgütü’ne devredildi. Bizim sağladığımız 26 bin ton unun geri kalanı peyderpey Gazze’ye sevk edilmeye başlandı. Gazze’ye havadan insani yardımlar da başladı. Buraya destek sağlamak üzere 9 bin ton tıbbi malzeme ve bebek malzemesini Ürdün makamlarına ilettik. Ürdün makamları hava yoluyla Gazze’ye ulaştırıyorlar. Bu sabah itibarıyla 1489 vatandaşımızı, KKTC vatandaşını ve onların yakınını Gazze’den tahliye etmiş durumdayız. Halen tahliye etmeye çalıştığımız bir grup vatandaşımız var. Onları da en kısa sürede güvenli bir şekilde Gazze’den Türkiye’ye veya gitmek istedikleri 3’üncü bir ülke varsa oraya ulaşması için çaba harcamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

‘İCAZET ALACAĞIMIZ YER BM’NİN 51’İNCİ MADDESİ’

Keçeli, ABD ile terörle mücadelede ortak bir mekanizma kurulması konusunda karara varılmasıyla ilgili soru üzerine, “Düzenli olacak toplantılar. Teknik düzeyde gerçekleştirilecek. Yüz yüze yapılması planlanıyor ve her şeyden önemlisi bu farklı kurumların katılımıyla gerçekleştirilecek bir dizi toplantı olacak Dışişleri Bakanlıklarının koordinasyonunda. Ancak güvenlik birimlerinin de dahil olduğu bir istişare mekanizması” dedi.

Keçeli, PKK’nın Irak’taki varlığına yönelik operasyon konusunun görüşülüp görüşülmediği sorusu üzerine de “Bu açıdan Amerikalılarla konuşmuyoruz. Biz güvenliğimizi tehdit eden yurtdışı kaynaklı bir terör örgütüne yönelik bir operasyon yapacaksak icazet alacağımız tek yer BM’nin 51’inci maddesidir. Bunun dışında herhangi bir uluslararası yapı veya 3’üncü tarafla bu konuyu o açıdan ele almıyoruz. Diğer taraftan ABD’nin askerleri Irak’ta bulunuyorlar. Dolayısıyla bizim PKK’ya yönelik mücadelemizle bağlantılı olarak tabii ki onlarla da görüşüyoruz. Ancak bu bir icazet almak, onların iznini almak anlamında gerçekleşmiyor” dedi.

YUNANİSTAN’LA GÖRÜŞMELER OLUMLU

Keçeli, 11 Mart’ta Ankara’da gerçekleşen Türkiye-Yunanistan Siyasi Diyalog Toplantısı’na ilişkin soru üzerine de, “Görüşmeler olumlu bir atmosferde geçti. İkili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konular ele alındı. İkili ilişkiler kapsamında, üst düzey temas ve ziyaretlerin programlanması, Ege konuları, her iki ülkedeki azınlıkların durumu, konsolosluk ilişkileri, düzensiz göç ve terörle mücadelede iş birliği, karşılıklı kültürel mirasın korunması, iki ülkenin uluslararası adaylıkları konusunda iş birliği gibi hususlar görüşüldü. Yunan tarafına, iki ülke liderleri tarafından geçtiğimiz Aralık ayında Atina’da düzenlenen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi sırasında imzalanan ‘Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi’ doğrultusunda, gerilim yaratabilecek söylem ve eylemlerden kaçınılması gerektiği vurgulandı” diye konuştu.

MİÇOTAKİS’İN ZİYARETİ MAYIS’TA

Keçeli, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Türkiye ziyaretinin mayıs ayı içinde gerçekleştirilmesi için tarih belirleme çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Keçeli, bu ziyarete hazırlık niteliği de taşıyacak bir dizi ziyaret daha öngörüldüğünü belirterek, “Bu çerçevede, iki ülke arasında başta ekonomi olmak üzere çeşitli alanlarda iş birliğine yönelik olumlu gündem odaklı Ortak Eylem Planı toplantısı, Bakan Yardımcımız Büyükelçi Burak Akçapar ve Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Fragoyannis arasında 15 Nisan’da Ankara’da düzenlenmesi kararlaştırılmıştı. Ayrıca, Güven Artırıcı Önlemler toplantısının 22 Nisan’da Atina’da yapılması planlanıyor. Başbakan Miçotakis’in ülkemizi ziyareti sırasında ahdi durumumuzu güçlendirecek çeşitli anlaşmaların da imzalanması öngörülüyor. Söz konusu anlaşmaların metinlerinin nihaileştirilmesine yönelik hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Görüleceği üzere, 2023 yılı başından itibaren Yunanistan’la karşılıklı temas ve ziyaretlerimizde artan bir ivme görüyoruz. Mevcut olumlu atmosfer çerçevesinde bu temasların daha fazla içeriklendirilmesine ve aramızdaki sorunların iyi komşuluk ve uluslararası hukuk çerçevesinde ele alınmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir