Sosyal

SON DAKİKA İSRAİL HABERLERİ: İsrail’i ayağa kaldıran görüntü! ‘Sefil adam’

İsrail işgal ordusu, 8 Haziran Cumartesi günü savaşın başından bu yana en kanlı katliamlardan birini gerçekleştirdi. Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki Nuseyrat mülteci kampı güpegündüz vuruldu, en az 210 can kaybı var. Saldırının kurbanları arasında onlarca çocuk bulunuyor.
İsrail’e ait uçaklar ve silahlı insansız hava araçlarının Nuseyrat’taki birçok evi rastgele bombaladığı saldırı, bir yardım kuruluşu çalışanı tarafından ‘cehennem’ olarak nitelendi. İşgal ordusunun hedefinde bir pazar yerinin yakını ve bir cami de vardı.
Yüzlerce yaralı Mescid-i Aksa Hastanesi’ne taşındı. Hastanede yer kalmayınca yaralılar koridorlara yatırıldı, doktorlar sahip oldukları imkanlarla tedavi için koşturdu. Bölgedeki hastanelerde ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği yaşandığı biliniyor.
Sınır Tanımayan Doktorlar hastanedeki durumu bir ‘kabus’ olarak tanımladı.
İsrail, Nuseyrat’tan dört rehinenin 246 gün sonra canlı olarak kurtarıldığını duyurdu. Kurtarılanlar Noa Argamani, Almog Meir Jan, Andri Kozlov ve Shlomi Ziv.

Gazze Şeridi’nin kıyısına geçici bir iskele inşa eden ABD ise, rehinelerin kanlı bir saldırıyla kurtarılması için istihbarat sunduğunu açıkladı.
Beyaz Saray, dört rehinenin de Nova Müzik Festivali’nden Gazze’ye götürüldüğünü kaydedip operasyon için ana müttefiki İsrail’i tebrik etti, masada olan ateşkes anlaşmasının Hamas tarafından onaylanmasını istedi.
ABD ordusu, Akdeniz kıyısındaki geçici iskelenin kurtarma operasyonu sırasında kullanılmadığını resmi açıklamayla ilan etti. Amerikan ordusunun Orta Doğu operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), limanın yalnızca insani yardım gemilerinin yanaşması için kullanıldığını vurguladı.
İsrail işgal ordusu, çoktan dokuzuncu ayına giren savaşta Cumartesi günü dört olmak üzere toplamda yalnızca yedi rehine kurtarabildi. Oysa ki, Kasım ayı sonundaki geçici ateşkeste 100’den fazla rehine serbest kaldı.
Siyasi kariyeri için savaşın devam etmesini ısrarla isteyen Başbakan Binyamin Netanyahu, Gazze’den İsrail’e getirilen rehinelerle birlikte poz verip televizyonlara çıktı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün eski direktörü Kenneth Roth, Netanyahu’nun kalıcı bir ateşkesi kabul etmediğini belirtip sonsuza kadar devam edecek bir savaşa ihtiyaç duyduğunu söylüyor.

Gazze Şeridi’nde ölen rehinelerin yakınları da, İsrail Başbakanı Netanyahu’ya Cumartesi akşamı verdiği görüntüler nedeniyle ateş püskürdü. Noa Marciano’nun babası Avi Marciano, sosyal medya hesabından Netanyahu’nun yalnızca rehineler kurtarıldığında ortaya çıktığını, aksi durumda telefon bile açmadığını yazdı.
İsrail işgal birlikleri tarafından yanlışlıkla öldürülen üç rehine arasındaki Alon’un kardeşi Yonatan Shamriz de, Netanyahu’nun 7 Ekim baskınında dizginleri ele almak için yarım gün ayırdığını, kurtarılan dört rehineyle ise 15 dakika içinde buluştuğunu belirtti. İsrail Başbakanı’nın rehinelerin hayatıyla kumar oynadığını kaydeden Shamriz, Cumartesi günü gerçekleşen operasyonda rehinelerden biri ölseydi ailelerin yalnızca Netanyahu’dan mektup alabileceğini de ekledi.
7 Ekim baskınında oğlu öldürülen İsrailli eski bakan Izhar Shay ise, oğlunun Netanyahu ile bir fotoğrafını paylaşıp “Başbakan’ın arama zahmetine girmediği ebeveynlerden biriyim… Ona kızgın değilim. Hem de hiç. Onu aşağılıyorum, sefil adam” diye yazıp öfkesini gösterdi.
İsrail muhalefet lideri Yair Lapid de, Netanyahu’nun işler yolunda değilken ortadan kaybolduğunu ve bunun utanç verici olduğunu söyledi.
Rehine yakınları ve İsrail muhalefeti, başta başkent Tel Aviv olmak üzere birçok şehirde Cumartesi akşamı protesto gösterileri düzenledi. Derhal bir ateşkes anlaşması talep eden göstericilere polis biber gazı ve tazyikli su sıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir