SON DAKİKA SALDIRI HABERLERİ: ‘Güney Kıbrıs’ı vururuz’ dedi, ortalık karıştı! En kısa mesafe 160 km

Savaştan bir gün sonra, 8 Ekim tarihinde başlayan sınır çatışmaları zaman zaman 100 kilometre içeriye kadar taşınsa da çoğunlukla dar bir alanda gerçekleşti ancak tablo keskin bir şekilde değişiyor.
Haziran ayı başındaki roket yağmurunun devasa orman yangınlarını tetiklemesiyle tırmanan gerilim, İsrail jetlerinin çok önemli bir Hizbullah komutanını vurması ve hemen ardından görülen yeni füze sağanağıyla doruğa çıktı.
İsrail ordusu yeni operasyon planlarını onaylarken, siyasetçilerden topyekun savaş için kritik karar noktasına gelindiğine dair açıklamalar geldi. Tam da bunun üzerine Hizbullah lideri Hasan Nasrallah televizyona çıkıp topyekun savaştan söz etti.
Dünya üç haftadır daha önce birçok kez savaşılan İsrail-Lübnan sınırına kilitlenirken, siyasi kariyerini kurtarmak için çırpınan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Pazar akşamı çok yakında kuzeye asker konuşlandırabileceklerini duyurdu.
37 binden fazla Filistinliyi katlettikleri Gazze Şeridi’ndeki yoğun çatışma aşamasının neredeyse sona erdiğini belirten Netanyahu, Hamas yok edilinceye kadar savaşın süreceğini de yineledi.
İsrail işgal ordusu gece yarısı Lübnan’ın güneyindeki Kfar Kela ve Hiyam’ı savaşta kullanılması yasak olan beyaz fosfor bombalarıyla vurdu. Kaydedilen görüntülerde sınır hattındaki bölgenin aydınlandığı ve alev alev yandığı görüldü.
Hizbullah’ın tanksavar füzeleriyle gerçekleştirdiği saldırıda ise Metulla’da iki İsrail askeri yaralandı.
Kuveyt’in ardından başka ülkeler de vatandaşlarına Lübnan’dan ayrılmaları çağrıları yapıyor. Kuzey Makedonya, Lübnan’daki vatandaşlarından acil şekilde ülkeden çıkmalarını istedi.
Güney Kıbrıs’taki İngiliz hava üssü Ağrotur’dan havalanan bir KC2 Voyager nakliye uçağı ise, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a iniş yaptı. Uçağın neden Beyrut’a gittiği henüz bilinmiyor.
Hizbullah lideri Nasrallah, geçen haftaki konuşmasında havaalanlarının İsrail savaş uçaklarına açması halinde Güney Kıbrıs’ı vuracaklarını dünyaya ilan etti. Bu çıkış, Lübnan’ın en ciddi askeri gücü Hizbullah’ın ilk kez bir Avrupa Birliği üyesini tehdit etmesi anlamına geliyor.
Rumlar ise savaşa dahil olmadıklarını belirten açıklamalar yaptı.AVRUPA’DA TELAŞ, YUNANİSTAN’DA YANKI BULDUAdım adım topyekun savaşa gidilirken Hizbullah’ın Güney Kıbrıs tehdidi Avrupa’da yankı buldu. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Savaşın yayılmasının arifesindeyiz. Savaşın Lübnan’ın güneyini etkileme ve yayılma riski her gün artıyor” diyerek Orta Doğu’nun kritik bir eşikte olduğu uyarısını yaptı.Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, yakında Lübnan’ı ziyaret edeceğini duyurdu ve Berlin yönetiminin fazlasıyla endişeli olduğunu söyledi. Baerbock, “Daha fazla tırmanda bölgedeki insanlar için bir felaket olabilir” diye konuştu.Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis de, Avrupa Birliği bakanlarının aylık toplantısından önce konuştu. Hizbullah’ın Güney Kıbrıs tehdidinin ‘kabul edilemez’ olarak niteleyip kınayan Yunan bakan, Avrupa Birliği’nin üye ülkelerin yanında duracağını söyledi.Lübnan’ın başkenti Beyrut ile Güney Kıbrıs arasında kuş uçuşu 240 kilometre mesafe bulunuyor. Güney Kıbrıs’ın doğusu ile Lübnan’ın kuzeyi arasındaki en kısa mesafe ise 160 kilometreye kadar düşüyor.Hizbullah’ın elindeki on binlerce füze arasında menzili 300 kilometre ve 210 kilometreyi bulan Fetih ve Zelzal füzeleri bulunuyor.

Siteden backlink almak için : https://join.skype.com/invite/KPVoMIIOqxat