Sosyal

Tarihi shak Paa Saray kartpostallk k grntsyle ziyaretilerini arlyor



Ar’nn Doubayazt ilesinde bulunan, Dou Anadolu Blgesi’nin en nemli tarihi ve turizm mekanlarndan olan shak Paa Saray, mimarisi, tarihi ve grkemli yapsyla Avrupa lkeleri bata olmak zere dnyann birok lkesinden her yl binlerce turisti arlyor. UNESCO’nun Dnya Miras Geici Listesi’nde yer alan Osmanl yadigar tarihi saray, ile merkezine 7 kilometre uzaklktaki “kartal yuvas”n ardndan 1900 rakml tepenin zerine ina edilmi. Osmanl yadigar tarihi shak Paa Saray, 2023’te 213 bin yerli ve yabanc ziyareti arlad. Tarihi saray, Osmanl, Seluklu, Barok ve Rokoko mimarisiyle dikkati ekiyor.lenin gneyinde dou ve gney taraf sarp dalarla evrili olan alandaki tepede yer alan shak Paa Saray, aradan yz yllar gemesine ramen grkemli yapsyla ayakta duruyor.
Tarihi saray, evresinde bulunan slam alimi Ahmed-i Hani Trbesi, Urartu Kalesi, Ahmed-i Hani Mzesi ve Eski Bayezid Camisi ile yln her dnemi ziyareti ekiyor.Osmanl’nn Lale Devri’nde ina edilen ve UNESCO’nun Dnya Miras Geici Listesi’nde de yer alan shak Paa Saray’nn yerlekesinde cami, odalar, surlar, trbe, i ve d avlular, divan ile harem salonlar yer alyor.Mimari yapsnda Osmanl, Seluklu ile Barok ve Rokoko mimarilerinden izler tayan saray, duvarlarndaki sslemeleriyle ziyaretileri gemie yolculua karyor.zellikle dini bayramlar, ara tatil, 15 tatil ve yaz tatili dnemlerinde daha ok ziyareti younluunun olutuu saray, yln her mevsimi Avrupa lkeleri bata olmak zere dnyann drt bir yanndan turist ekiyor.BATI LLERNDEN GELEN ZYARET SAYISI ARTIYOR
Kn evresini kaplayan karla ayr bir gzellie brnen tarihi yapya, son yllarda lkenin her blgesinden tur acenteleri rabet gsteriyor.shak Paa Saray, son yllarda zellikle bat illerinden gelen ziyareti saysnn artmasyla blge ekonomisine de katk sunuyor.l Kltr ve Turizm Mdrl verilerine gre, shak Paa Saray, 2023 ylnda 213 bin ziyareti arlad.stanbul’dan gelen tur rehberi Nur Duymaz, AA muhabirine, srekli olarak blgeye gezi dzenlediklerini syledi.Ziyaretilerin blgenin corafyasn ok beendiini ve her seferinde memnun ayrldklarn ifade eden Duymaz, “Genelde misafirlerimiz stanbul ve Ankara’dan uakla blgeye geliyorlar. shak Paa Saray’n grmeyi ok seviyorlar. Buras kartpostal gibi bir yer, biz buraya gelmeyi ok seviyoruz. Yeni yeni younluumuz balad. K sezonunun balamas ve karlarn buraya dmesiyle daha ok geleceiz inallah.” diye konutu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir