TBMM Dışişleri Komisyonu 13 kanun teklifini kabul etti
3 KANUN TEKLİFİNİN GÖRÜŞMELERİ ERTELENDİ
Komisyonda milletvekillerinin bazı çekincelerini ortaya koyması üzerine 3 kanun teklifinin görüşmeleri ertelendi. Bu kanun teklifleri şunlar:
– Türkiye ile Moldova Arasında Diplomatik Misyon ve Konsolosluk Mensuplarının Bakmakla Yükümlü Oldukları Kişilerin Kazanç Getirici Bir İşte Çalışmaları Hakkında Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi
– Türkiye ile Estonya Arasında Diplomatik Misyon ve Konsolosluk Mensuplarının Bakmakla Yükümlü Oldukları Kişilerin Kazanç Getirici Bir İşte Çalışmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi
– Türkiye ile Katar Arasında Cezai Konularda Adli Yardımlaşma Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi
Dışişleri Komisyonu Başkanı Oktay, Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden daha önce farklı ülkelerle yapılan “Diplomatik Misyon ve Konsolosluk Mensuplarının Bakmakla Yükümlü Oldukları Kişilerin Kazanç Getirici Bir İşte Çalışmaları Hakkında Anlaşmalar” neticesinde herhangi bir istismar yaşanıp yaşanmadığına yönelik çalışma yapılmasını istedi.
Oktay, kanun tekliflerinin görüşmelerinin bir sonraki toplantıda bu çalışmanın sunumun ardından gerçekleşmesini önerdi. Komisyonda bu öneri kabul edildi.
– GÖRÜŞMELERDEN
Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Kemal Bozay, Ukrayna’nın Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşması yapması neticesinde Türkiye’nin ihracatı ve ticareti açısından bir dezavantajın ortaya çıktığını anlatarak, “Bu anlaşmayla bölgedeki pazar kaybımızın önüne geçilmiş olacak. Aynı zamanda stratejik ortaklık seviyesinde Ukrayna ile ilişkilerimiz. Ukrayna’nın yeniden imarı önümüzdeki dönem daha da yoğunlaşacaktır. Ukrayna ile her alanda ilişkilerimizi bizim de yararımıza olacak şekilde serbest ticaret anlaşmasıyla ihracatımızı, ithalatımızı birlikte artırarak ticaret hacmimizi geliştirme imkanı verecek bir anlaşma olarak görüyoruz. Bu anlaşma sayesinde beklentimiz; ticari ilişkilerimizin kapsamının ve kapasitesinin önemli ölçüde geliştirilmesidir.” değerlendirmesinde bulundu.
Komisyon Başkanı Oktay’ın Ukrayna ile serbest ticaret anlaşmasının uygulanmasının Rusya ve Ukrayna arasındaki mevcut durum dikkate alındığında bu şartlar altında ne kadar mümkün olacağına ilişkin sorusuna Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürü Hüsnü Dilemre, “Son bir yıldır Ukrayna ile bu konuda temas halindeyiz. Ukrayna da bu anlaşmayı parlamentosuna sevk etmiş durumda. Beklentimiz parlamentodan 1 ya da 1,5 ay içerisinde geçmesi. Çünkü şöyle bir uzlaşmamız var; Ortak Komiteyi de bu yıl içerisinde yapacağız.” yanıtını verdi.
Öte yandan kanun tekliflerinin görüşmeleri sırasında CHP Eskişehir Milletvekili Çakırözer, bir tuğgeneralin makam aracıyla Suriye’den Türkiye’ye insan kaçakçılığı yapıldığına yönelik iddiaları sordu.
Bu konuda Komisyonu bilgilendiren Milli Savunma Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Tuğgeneral Esat Mahmut Yılmaz, “Gerekli her türlü adli ve idari işlem tesis edilmekte. Adli makamların tespit edeceği yeni bulgulara göre de bu işlemlere devam edilmekte.” bilgisini verdi.