TBMM Sanayi Komisyonu’ndan Çin’e yatırım ve işbirliği çıkarması! – Son Haberler

0

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyeleri, Çin’in Shenzhen ve Dongguan kentlerini ziyaret etti.
Komisyon Başkanı Varank’a temaslarında, Başkan Vekili Şahin Tin, Komisyon Sözcüsü Cevahir Uzkurt, üyeler Adem Çalkın, Arslan Tatar, Yusuf Ziya Aldatmaz, Mehmet Eyüp Özkeçeci, Müzeyyen Şevkin, Ednan Arslan, Şeref Arpacı, Ömer Öcalan, Rıdvan Uz ile Türkiye’nin Guangzhou Başkonsolosu Kaan Başkurt da eşlik etti.

Shenzhen’de siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya gelen heyet, şehrin Daimi Komite Üyesi ve Organizasyon Departmanı Genel Sekreteri Cheng Buyi tarafından da ağırlandı.



İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çalışanlar dikkat: Gözler 3 Temmuz’a çevrildi! Kıdem tazminatı tavanı değişiyor
Haberi Görüntüle

Mustafa Varank, buradaki resmi toplantıda yaptığı konuşmada, komisyonun faaliyet alanlarına ilişkin bilgi verdi. İki ülke arasındaki ticari ilişkilere değinen Varank, “Türkiye, bölgesinin en dinamik ülkelerinin başında gelmektedir. Sanayiden tarıma, turizmden taşımacılığa kadar birçok konuda kilit ülke konumundayız.” diye konuştu.
Farklı coğrafyaların kapısı Türkiye ile açılacak
Türkiye’nin farklı coğrafyalardaki ticari potansiyeline dikkati çeken Varank, şunları söyledi: “Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı Avrupa Birliği (AB) ile yaptığımız Gümrük Birliği Anlaşmamız sayesinde Avrupa pazarlarında çok rahat hareket edebiliyoruz. Bu manada Çinli şirketlerin Türkiye’de yapacağı yatırımlar onlara AB’nin kapısını açacaktır. Beraber geliştireceğimiz işbirliğiyle de AB’de ortak hareket etmek noktasında başarılı olabiliriz. Türkiye, özellikle Afrika kıtası ve Körfez bölgesinde de önemli bir konuma sahip. Rusya ve Orta Asya ile ilişkilerimizi farklı bir noktaya taşımış durumdayız. Türkiye’de var olacak Çinli şirketler buraların kapısını bizimle birlikte daha rahat açabileceklerdir.”



İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Türkiye’de bir tane daha yok, gemiden söküp sıfırdan ev yaptı! Şaşırtan maliyet
Haberi Görüntüle

Dünya ticaretinde güvenli yollara ihtiyaç var
Varank, dünya ticaretinde daha güvenli yollara ihtiyaç olduğunu belirterek, bu konuda Türkiye’nin potansiyeline işaret etti. Türkiye’nin Körfez bölgesi ülkeleriyle yeni başlattığı inisiyatiflerle dünya ticaretini güvence altına alacak yeni yollar geliştirme konusunda önemli adımlar attığını vurgulayan Varank, “İpek Yolu’nu tekrar canlandırmak, ticaret yollarını güvence altına almak istiyorsak mevcut alternatifleri Türkiye’siz gerçekleştirmek mümkün değil. İki ülkenin lojistik alanında yapacağı ortak çalışmalar çok önemli.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’ye yatırım çağrısı
Varank, Çinli firmalara yatırım çağrısı yaparak, şunları söyledi: “Çinli firmaları, Huawei örneğinde olduğu gibi Türkiye’ye yatırım yapmaya ve kazan-kazan anlayışıyla hareket etmeye davet ediyoruz. Türkiye liberal bir ekonomik sisteme sahip. Ülkemize yatırım yapan yerli veya yabancı tüm firmalar devletimizin teşvik ve desteklerinden aynı miktarda yararlanabiliyorlar. Çinli firmalar için yenilenebilir enerji, yüksek teknoloji ve otomotiv endüstrisi alanlarının tamamında Türkiye’de yatırım fırsatları var.”
“Ticarette dengeyi gözetmemiz gerekiyor”
Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacmine ilişkin de değerlendirmede bulunan Varank, şöyle konuştu: “İkili ticaretimizin yükseldiğini görüyoruz. İkili ticaret gelişirken burada dengeyi de gözetmemiz gerekiyor. İthalatımızın hem şirketler hem de son tüketici açısından önemli olduğunu biliyoruz ama ülkemizin kabiliyetini de önemsiyoruz. Türkiye’den ihracatı da artıracak çalışmaları yapmalıyız, bu işleri kolaylaştırmalıyız. İş dünyamızın vizelerle ilgili yaşadığı sorunlarda bize göstereceğiniz kolaylık bizim açımızdan çok büyük fayda sağlayacaktır. İmzalayacağımız işbirliği anlaşmaları ve karşılıklı adımları önemsiyoruz.”
Shenzhen Enerji Grubuna ziyaret
Komisyon üyeleri, Çin temaslarına Shenzhen Enerji Grubu ziyaretiyle devam etti. Burada enerji sektöründeki son teknolojik gelişmeleri yerinde görme fırsatı bulan heyet, yetkililerden bilgi aldı. İkili görüşmelerde enerji alanında karşılıklı işbirliği konularında görüş alışverişinde bulunuldu.
Varank: Farklı coğrafyaların kapısı Türkiye ile açılacak
TBMM Sanayi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, CNN Türk ekranlarında Fulya Öztürk’ün sorularını yanıtladı. Varank, Türkiye’nin gri listeden çıkmasına ilişkin olarak “Bu karar bizim açımızdan oldukça önemli. Türkiye’nin risklerini de azaltmış olacak. CDS rakamlarına baktım şu anda 274’lerde, son zamanlarda gördüğümüz en düşük CDS rakamı. Risk primleri düşüyor. Son dönemde Türkiye’ye artan yatırımcı ilgisinin artarak devam edeceğini söyleyebiliriz. Türkiye bölgesinin parlayan bir yıldızı, Türkiye’ye yatırım yapan şirketler hem kazanıyor hem kazandırıyorlar. Yeni şirketleri ülkemizde göreceğiz, Türkiye’ye yatırım yapmak kazandıran bir husus” dedi.
Varank’ın açıklamaları şöyle: Çin’in daveti üzerine buradayız. İşbirliklerini güçlendirmek, fırsatları yakalayabilmek, birbirinden istifade edebileceğimiz alanları görmek için ziyaret gerçekleştiriyoruz. Hem bir yandan resmi görüşme gerçekleştirirken diğer taraftan Türkiye ve Çin arasında işbirliği için bir araya geliyoruz. Sadece Türkiye ve Çin değil, stratejik konum nedeniyle Afrika, Orta Doğu, Avrupa için görüşmeler yapıyoruz. Komisyondaki arkadaşlarımızın hepsi ziyaretten memnunlar. Dünyada büyük bir yarış var. Türkiye’nin ortaya koyduğu büyük gayret var. Türkiye ihracatını 250 milyar doların üzerine çıkarmış bir ülke. Türkiye’nin kabiliyetleriyle Türkiye’yle beraber hareket etmek isteyen hangi ülkeler varsa biz bu işbirliklerini geliştirmek için buradayız. Çin Türkiye’ye ilgili. Resmi temaslar artmaya devam edecek. Burada ziyaret ettiğimiz Shenzen yönetimi Türkiye’ye gelecek. İlişkileri geliştirerek Türkiye ve Çin’in kazanacağı işler için inşallah yol haritalarımızı çıkaracağız.
“TÜRKİYE BÖLGESİNİN PARLAYAN YILDIZI”
Bizim aslında gri listeye girmemiz haksız bir karardı. Biz dünya kurallarına riayet eden şeffaf ekonomi yönetimi olan ülkeyiz. O listede olmamız doğru bir karar değildi. Gerekli değerlendirmeler yapılarak gri listeyle ilgili atılması gereken ilave adımlarla ilgili adımlarla ekonomik sistemin ne kadar doğru sistem olduğunu kanıtlamış oldular. Türkiye dünyaya tam entegre ve şeffaf sistemde çalıştığını gösteriyor. Yatırımcılar çok rahat şekilde ülkemize gelecekler. Türkiye’yle işlem yaptığımda karşıma çıkar mı endişesi olmadan yatırıma gelecekler. Bu karar bizim açımızdan oldukça önemli. Türkiye’nin risklerini de azaltmış olacak. CDS rakamlarına baktım şu anda 274’lerde, son zamanlarda gördüğümüz en düşük CDS rakamı. Risk primleri düşüyor. Son dönemde Türkiye’ye artan yatırımcı ilgisinin artarak devam edeceğini söyleyebiliriz. Türkiye bölgesinin parlayan bir yıldızı, Türkiye’ye yatırım yapan şirketler hem kazanıyor hem kazandırıyorlar. Yeni şirketleri ülkemizde göreceğiz, Türkiye’ye yatırım yapmak kazandıran bir husus.
Huawei Türkiye’de 22 yıldır bulunan bir şirket. Aynı zamanda Türkiye’de geliştirdiği teknolojileri dünyanın her tarafına Türkiye’den satan bir firma. Önümüzdeki döneme ilişkin yeni işbirliği alanları düşünülüyor. Enerji depolama, mobilite, elektrikli araçlarla ilgili işbirliği önerileri var. Hükümetimizin burada yapması gereken kararlar neyse onlarla ilgili bilgilendirmelerimizi yapacağız. Bu bölge büyük teknoloji firmalarının olduğu bölge. Buranın Türkiye’ye olan ilgisi beni memnun etti.
Türkiye’de otonom sürüş teknolojisi çalışan firmalarımız var. Togg’un bu alanda çalışmaları var. İşbirliği alanları çok yaygın. 5G’ye entegre olmuş bir şehir. Türkiye 5G’yi geliştirmeye çalışan bir ülke. Türkiye’nin pozisyonu dünyanın en avantajlı konumunda diyebiliriz. Biz hem doğu hem batıyı üretim ve teknoloji yarışında iletişim kurabilen bir ülkeyiz. Türkiye olarak bu konumumuzu değerlendirip kazan kazan esasına göre neler yapabiliriz. Bunun Çin farkında. AB pazarının farkında. Aynı zamanda dış ticarete baktığımızda çok ciddi geliştiğini görüyoruz. Sadece Çin’den ithal eden bir ülke değil. Türkiye’de marka oluşturup saat üretimi yapan firmalarla da bir araya geldik.
Şu anda Türkiye’nin bankacılık sistemi dünyayla entegre olduğunu kanıtlamış oldu. Bankacılık işlemlerinde hiçbir sıkıntı yaşamadan Türkiye oyuncu olmaya devam edecek. Yabancı yatırımcılar için Türkiye’yi cazip hale getirdi. Türkiye’ye hayırlı uğurlu olsun.”

Leave A Reply

Your email address will not be published.

File not found.