Tereyağı, zeytinyağı ve peynirde hile – Haberler

0

KAYNAKCNN TÜRKBakanlık yeni listeyi duyurdu. Bozulmuş ve değiştirilmiş gıda sayısı 189’a, taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşmiş ürün sayısı ise 963’e ulaştı. Bu kez de pide iç harcında sakatat ve kanatlı eti tespit edildi. Zeytinyağı, tereyağı ve peynirde de sahtecilik yapıldığı ortaya çıktı.Diyetisyen Gamze Çakaloğlu konuyla ilgili, “Maliyeti düşürmek istiyorlar. Maliyet düştüğü zaman ekonomik anlamda bol kazanç elde etmek istiyorlar. Ama tabi ki de sağlığımızla oynuyorlar. Uygun koşullarda bir sakatat eti elde edilmediyse mikroorganizma yükü bu noktada artacağı için insanlarda sindirim problemleri, bağışıklık sistemi rahatsızlıkları, cilt döküntüleri, mide bulantısı, kusma yani buradaki bakteri yüküne göre ölümlere kadar varabilir” ifadelerini kullandı.“Zeytinyağının içine ham yağ koyabiliyorlar, farklı bitkisel yağlar ekleyebiliyorlar. Hakiki zeytinyağının kalitesini bu noktada düşürerek aslında maliyeti düşürmeye çalışıyorlar. Tereyağının içineyse nişasta ekleyebiliyorlar ya da içerisindeki süt yağını azaltabiliyorlar, yine içerisine margarindir, işte normal ham yağıdır gibi böyle istemediğimiz yağları ekleyebiliyorlar.”Bakanlığın açıkladığı listede peynirde de hile yapıldığı belirlendi. Yapılan incelemelerde, bazı kaşar peynirlerin yağ oranının düşük olduğu ve standartlara uymadığı tespit edildi. “Peynirde de titanyum dioksit ekleyebiliyorlar parlaklığı sağlamak için. Süt yağını azaltabiliyorlar. Proteini hileli olarak melanin ekleyebiliyorlar.”Eklenen bu maddeler ise insan sağlığını tehdit ediyor.“Kansere kadar, sindirim sistemimizi problemlerimize işte buradaki kimyasal madde olduğu için işte böbreklerimize, buradaki solid miktarımızı artırıyorlar.”Peki tüketici nelere dikkat etmeli?“Etiket okumak bu noktada çok kıymetli. Mutlaka etiket okuyarak ve Sağlık Bakanlığının onayında olan güvenilir markalardan tercih etmek gerekiyor.”

Leave A Reply

Your email address will not be published.

File not found.