Sosyal

Trkiye ile daha fazlasn da yapabiliriz



Ticaret Bakan mer Bolat ile Birleik Krallk Uluslararas ve Ticaretten Sorumlu Devlet Bakan Kemi Badenoch, D Ekonomik likiler Kurulu (DEK) Merkez Ofisinde 7. Dnem Trkiye-Birleik Krallk Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi (JETCO) toplantsnda bir araya geldi.Toplantnn ardndan Bolat ve Badenoch, Trkiye-Birleik Krallk JETCO Protokol ve Eylem Plan’n imzalad.mza treninin ardndan bir konuma yapan Bolat, 7. Dnem JETCO toplantsnn verimli getiini belirterek, nce mevkida ile ikili grtn, ardndan yuvarlak masa toplantsnda i insanlarnn da katlmyla iki lke arasndaki ticari konular ele aldklarn bildirdi.Birleik Krallk’n Trkiye’nin en nemli ticaret ortaklar arasnda yer aldn belirten Bolat, “ki lke arasnda 2022 ylndaki ticaret hacmi yaklak 19 milyar dolar seviyesinde gereklemi ve 2023 ylnda da ayn seviye korunmutur. Nitekim Birleik Krallk, yaklak 12,5 milyar dolar dzeyinde ihracat ile lkemizin en nemli drdnc ihracat partneri konumundadr.” ifadelerini kulland.Bolat, Birleik Krallk’n karlkl yatrmlar alannda da Trkiye’nin nemli bir partneri olduunu, 8,3 milyar dolarlk dorudan yatrm ile Trkiye’de en ok yatrm bulunan 5. lke konumunda olduunu syledi.- “TOPLANTILAR K LKE LKLERNE VME KATACAK”
JETCO toplantsnn olumlu bir atmosferde gerekletiini aktaran Bolat, yle devam etti:”Toplantnn sonunda, Birleik Krallk ile Trkiye arasnda birok nemli alanda ibirliini glendirecek protokol metni ve eylem plan imzaland. Sz konusu protokol ve eylem plan, iki dost ve yakn lke arasndaki ticaret, yatrm, mteahhitlik, teknik mavirlik hizmetleri, bilim, teknoloji, gmrk gibi alanlarn yan sra kltr, evre, enerji ve ulatrma gibi alanlar da kapsamaktadr. Toplam 26 maddeden oluan eylem plan, 7. Dnem JETCO toplantsnda ele alnan kararlarn eyleme dntrld maddeleri iermektedir. Alnan 26 maddelik karar, uygulanabilirlii asndan somut hedeflerin belli bir srede gerekletirilmesini hedeflemektedir. Bu anlamda da kararlar, iki lke arasndaki ilikileri daha ileri gtrme asndan ok nemli bir adm tekil edecektir.”JETCO kapsamnda Trk ve ngiliz i insanlar ve yatrmclarnn katlmlaryla Yuvarlak Masa Toplantsn gerekletirdiklerini belirten Bolat, toplantda iki lke ilikilerinde nde gelen ihracat firma ve yatrmclarn bir araya geldiini syledi.Bolat, toplantlarn iki lke ekonomisi, ikili ticaretin gelitirilmesi ile ilave yatrm artrlmas noktasnda ok nemli ilerlemeler salayacana iaret ederek, “7. Dnem JETCO toplantsnn ok verimli getiini ve iki lke ilikilerine ok byk bir ivme katacana inanyorum. 2020 ylnda imzalanan Trkiye-Birleik Krallk Serbest Ticaret Anlamas, iki lkenin ilikilerinde mkemmel bir ivme kazandrd. ki lke bakanlklar serbest ticaret anlamasnn gelitirilmesi ve yeni alanlara geniletilmesi konusunda kendi i mzakerelerini uanda yapmaktadr. 2024 yl ierisinde Trkiye-Birleik Krallk Serbest Ticaret Anlamas’n daha yeni alanlara da gelitirme konusunda mzakereleri balatmay mit ediyoruz.”- “TCARET VE YATIRIM ORTAKLIININ GELTRLMES N BYK FIRSAT VAR”
Birleik Krallk Uluslararas ve Ticaretten Sorumlu Devlet Bakan Kemi Badenoch da ticaret ve yatrm ortaklnn gelitirilmesi iin frsat olduunu belirterek, iki lke arasndaki ticaretin son 10 ylda ikiye katlandn syledi.Trkiye ve Birleik Krallk irketlerinin yapt anlamalara deinen Badenoch, “Daha fazlasn da yapabiliriz. Her iki lkede de istihdam yaratmak, retkenlii artrmak, insanlar ve iletmeler iin byme salamak iin byk frsatlar var. Bugnk toplant iki lke arasndaki mevcut ilikilerin glenmesine yardmc olacak ve ayn zamanda baz yeni projelerin de balangc olacak.” dedi.Badenoch, ilikileri glendirmeye devam ederken, gelecekte birlikte neler baarlabileceini grmek iin sabrszlkla beklediini dile getirdi.Toplant kapsamnda, DEK Trkiye-ngiltere Konseyi ve Institute of Directors International Trade Group arasnda ibirlii anlamas da imzaland.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir