Sosyal

Trkiye muazzam bir ilerleme kaydediyor



Sṙ Lanka Dileri Devlet Bakan Tharaka Balasurya, Anadolu Ajansnn (AA) “Global letiim Orta” olduu, Belek Turizm Blgesi’ndeki NEST Kongre Merkezi’nde dzenlenen Antalya Diplomasi Forumu (ADF) 2024’te AA muhabirine aklamalarda bulundu.Salanan imkanlar dolaysyla ADF’yi organize eden ekibi takdir ettiini belirten Belasurya, “Diplomasi forumlarn her zaman ilgi ekici bulmuumdur. zellikle de gerilimin yksek olduu bu gibi zamanlarda, dnya liderlerinin bir araya gelmesi, mevcut meseleleri tartmas ve ileriye dnk bir yol aramas kesinlikle zorunludur.” ifadelerini kulland.Belasurya, “Diplomasi baarsz olduunda sava balar ve dnyann mevcut durumu gz nne alndnda, bu tr forumlarn dzenlenmesi ve dnya liderlerinin siyasi meseleler, ekonomik meseleler ve teknoloji gibi konulara bal olarak bir dizi konuyu geni ekilde tartabilmesi gerekir. Bence tm bu alanlar ele alnd, bu nedenle ADF’yi kesinlikle ilgi ekici buldum.” dedi.- “TRKYE’DEN YATIRIMCILARI, SR LANKA’YA YATIRIM YAPMAYA TEVK EDYORUZ”
Trkiye-Sri Lanka ilikilerine de deinen Belasurya, iki lkenin ok iyi siyasi ilikilere sahip olduunu syledi.Belasurya, iki millet arasndaki ilikilerin ok kkl bir tarihe sahip olduunu ve 11. yzyla kadar dayandn kaydetti.Trkiye’nin bamszln ilan eden Sri Lanka’y tanyan ilk lkelerden olduuna dikkati eken Belasurya, buna karn mevcut ekonomik ilikilerin kkl siyasi gemie uygun olmadn ve gelitirilmesi gerektiini ifade etti.Belasurya, hem Trkiye hem de Sri Lanka’nn ok stratejik konumlarda yer aldn, Sri Lanka’nn 2022’deki ekonomik krizin ardndan mevcut ynetimin yapt reformlarla nemli bir viraj dndklerini aktard.lkesi Sri Lanka’nn lojistik, yenilenebilir enerji, teknoloji, imalat ve tarm gibi alanlarda gelime kaydettiini vurgulayan Belasurya, unlar syledi:”Ekonomi diplomasisi sz konusu olduunda Sri Lanka ve Trkiye’nin grp mzakere edebilecei pek ok potansiyel alan olduunu dnyorum. Tabii ki Trkiye’nin turizm asndan Avrupa’da nemli bir nokta olduunu biliyoruz. Sri Lanka’nn da turizm endstrisi bu yl hzla byyor ve yln ilk iki ay harika geti. Trkiye’den yatrmclar, Sri Lanka’ya yatrm yapmaya tevik ediyoruz. rnein Sri Lankal yatrmclar Maldivler’e yatrm yapt ve bu irketler olduka iyi durumda, Trkiye’deki otelciler de engin deneyimiyle Sri Lanka’ya yatrm yapabilirler ve zamanla yatrmlarndan harika geri dnler alabilirler.”Belasurya, 2022’de dviz krizi yaanan Sri Lanka’da ila ve yakt gibi baz rnlerin alm iin uzun kuyruklar olutuunu, gda gvenliiyle ilgili sorunlar yaandn hatrlatarak artk her eyin normale dndn dile getirdi.1948’de bamszln kazanmasndan bu yana baz Sri Lanka hkmetlerinin sosyalizme yaklatn ve sbvansiyonlar tevik ettiini kaydeden Belasurya, mevcut hkmetin yakt, elektrik ve su gibi ihtiyalarda maliyete dayal fiyatlandrmaya gittiini, vergileri artrdn ve 2022’de yaklak 750 milyar rupi zarar eden Kamu ktisadi Teebbslerinin 2023’te 313 milyar rupi kar ettiini aktard.”Ne yazk ki ekonomik krize girdiimizde almamz gereken ila acdr.” diyen Belasurya, sz konusu tedbirleri almasalar Sri Lanka’nn ekonomik istikrara kavuamayacan, bu srete bata Hindistan olmak zere uluslararas toplumun da kendilerine yardmc olduunu belirtti.- “BUNU ADL BR DNYA OLARAK GRMYORUZ”
Belasurya, srail’in Gazze’ye ynelik saldrlarna ilikin de deerlendirmelerde bulunarak “Sri Lanka’da birbirini izleyen tm hkmetler Filistin davasn destekledi. Hatta Filistin halknn davasna verdii gl destek nedeniyle Filistin’de eski devlet bakanlarmzdan birinin adn tayan bir cadde bulunmaktadr.” dedi.Blgede kalc barn salanmas iin 1967 snrlarna dayal iki devletli bir zme ihtiya olduunu savunan Belasurya szlerini yle tamamlad:”Uluslararas mimarinin deimesinin zamannn geldiini dnyoruz. kinci Dnya Sava’nn galipleri tarafndan tasarlanan uluslararas mimariye sahip olmann adil olmadn dnyoruz. Bunu adil bir dnya olarak grmyoruz. Hindistan, Trkiye, Endonezya, Nijerya gibi baz lkeler muazzam bir ekonomik ilerleme kaydediyor. Birlemi Milletlerde veto yetkisi asndan Afrika lkelerinin temsil edilmedii, Hindistan gibi lkelerin temsil edilmedii, Latin Amerika lkelerinin temsil edilmedii bir sistem var. Uluslararas mimaride hem siyasi mimaride hem de dnyann finansal mimarisinde bir deiiklik olmas gerektiini dnyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir