Tuz tüketimine dikkat! Günde 5 gramdan az tüketirseniz…
Hayata geçirilen eylem planı sonrasında yapılan değişikler ise şöyle:
“- Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği (2012) uyarınca ekmekteki tuz oranı yüzde 25 azaltıldı.
– 100 gram ekmekte tuz miktarı 2 gramdan 1,5 grama düşürüldü.
– Pastırmadaki tuz oranı 100 gram kuru malzemede 8,5 gramdan 7 grama düşürüldü.
– Kırmızı biberdeki tuz oranı yüzde 22 azaltıldı. Buna göre, 100 gram biberde tuz miktarı 9 gramdan 7 grama indirildi.
– Domates salçasındaki tuz miktarı yüzde 64 azaltılarak, 100 gram salçada tuz miktarı 14 gramdan 5 grama düşürüldü.
– Zeytindeki tuz oranı yüzde 50 azaltılarak, maksimum düzey yüzde 8 ile sınırlandırıldı.
– Peynirdeki tuz oranı yüzde 35-61 azaltıldı. Farklı peynir türlerine bağlı olarak 100 gram peynirdeki maksimum tuz miktarı 3-7,5 gram olarak belirlendi. Tuz paketlerinin üzerinde ‘Tuzu Azaltın Sağlığınızı Koruyun’ ibaresi zorunlu kılındı.
– Okul kantinlerinde satışa sunulan besinler için tuz miktarına yönelik kriterler geliştirildi.
– Kamu kurumlarının kafeteryalarından ve yemekhanelerinden tuzluklar kaldırıldı.”