Sosyal

UAD’nin İsrail lehine bir karar alması mümkün değil

“UAD’NİN İSRAİL LEHİNE BİR KARAR ALMASI MÜMKÜN DEĞİL”

Bağımsız bir Filistin devletinin tanınması gerektiğini ve Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze’yi yönetebilecek gücü elinde bulundurduğunu kaydeden Zomlot, toplantının soru cevap kısmında İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın Müslüman milletvekillerine yönelik kullandığı, “Hamas ve Husilere gerginliği düşürme çağrısı yapın” ifadelerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Zomlot, Filistin meselesinin “dininin” olmadığını vurgulayarak, “(Sunak’ın açıklaması) Bizim, İsrail’le kimliklerinden dolayı sorunumuz olduğunu düşünmek çok saçma. Bizim, İsrail’in zulmüyle sorunumuz var. Zalim, herhangi bir kimlikten olabilir. Bu tür ifadeleri kullanan diğer liderleri de uyarıyoruz. Altını çizdiğimiz gibi bizim sorunumuz, siyaset ve adaletle ilgilidir. Dinle alakası yoktur.” görüşünü paylaştı.

UAD’de İsrail lehine bir karar çıkması halinde atılacak adımlara ilişkin soruyu yanıtlayan Zomlot, “UAD’nin İsrail lehine bir karar alması mümkün değil. Mümkün olan herhangi bir yasal yol yok. Tarihte ilk kez soykırım, soykırıma tabi tutulan insanlar tarafından kayda alındı. İsrail’in soykırım niyetini gizleyebileceği hiçbir yöntem yok.” ifadesini kullandı.

Zomlot, İsrailli üst düzey isimlerin ifadelerinin soykırım niyetini ortaya koyduğunu da belirtirken, UAD’nin kısa vadede alacağı kararlara ilişkin, “Güney Afrika’nın başvurusunda geçici tedbir kararları alma talebi var. Bu nedenle mahkemenin, soykırımın boyutunu ölçebilmesi için soykırımı durduracak geçici bir karar alması lazım.” dedi.

Mahkemenin uzun süreceğini ve bu nedenle geçici tedbir kararlarının kısa süre içinde alınması gerektiğine vurgu yapan Zomlot, son 100 günde yaşananların yeniden yaşanmaması için sorumluların adaletin karşısına çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

İngiltere’nin aşırılık yanlısı yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin ülkeye girişine izin vermeme kararını desteklediğini dile getiren Zomlot, işgal edilen bir toprağa, işgalci tarafından başkalarının yerleştirilmesinin, savaş suçu olduğunu belirterek, bu kararın tüm yerleşimcilere uygulanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir