Sosyal

Yapay zeka a frsat ve sorumluluklarla dolu



zmir’in eme ilesinde, Vizyon 100 Platformu tarafndan “Metal Yaka-Yapay Zeka ile Desteklenmi Robotlar” temasyla dzenlenen Dijital CEO ve Liderler Zirvesi balad.Etkinliin alna evrim ii olarak katlan Bakan Bolat, ykselen teknolojiyle birlikte yapay zeka ann balangcnda olunduunu syledi.Yapay zeka teknolojisinin, son birka ylda kendi tarihinin en yksek yatrmlarn aldn ifade eden mer Bolat, “Yapay zekann gelimesiyle yapay zeka destekli robotlarn retim ve istihdam zerinde etkileri olaca, i gc piyasalarnda deiim ve dnme yol aabilecei ve en nemlisi yeni meslek ve i imkanlar douracan sylemek mmkndr. Fayda ve frsatlarn yannda, yapay zeka ann pek ok soru iaretini ve kaygy da beraberinde getirdiine dikkat ekmek gerekiyor. Bu kadar ykc bir teknolojinin insanl tedirgin etmesi kanlmazdr. Hukuki ve gvenlikle ilgili riskler yannda baz sosyal sorunlara da yol ama ihtimali, gz ard edilemeyecek kadar nemlidir.” diye konutu.Bakan Bolat, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan’n liderliinde, Trkiye ekonomisinde srdrlebilir byme ve istikrarn salanmas iin sektrlerin yapay zeka da dahil olmak zere dijital dnm ve deiimlere adaptasyonlarna ynelik i birlii imkanlar ve destekleri gelitirmeye byk nem verdiklerini anlatt.- GMRKLERDE YAPAY ZEKA DESTEKL “MUHAFIZ”
Dijital dnm hamlesi ve dijital an gereklilikleri dorultusunda teknik altyapya yapay zeka destekli uygulamalarn kazandrlmas iin almalarn srdrdklerini anlatan Bolat, yle konutu:”Bu kapsamda, gmrk srelerinin basitletirilmesi ve hzlandrlmas amacyla gmrk ilemlerinin arlkl olarak dijitalletirilmesinin yannda, gmrkler bata olmak zere Ticaret Bakanlmzn birok faaliyet alannda yapay zeka teknolojilerini de kullandmz memnuniyetle belirtmek istiyorum. Gmrk sahalarndan geen eyaya ilikin muhtemel uyumsuzluklar veya tat hareketlerindeki anomalilerin ‘Muhafz’ ad verilen bir yapay zeka yazlm ile tespit ediyoruz. Ayrca, gmrk kontrollerinde etkinlii artrarak, zamandan tasarruf salayan ara ve konteyner tarama sistemlerinin yerli ve milli imkanlarla retilmesine imkan veren ‘MLTAR’ ekosisteminde de yapay zekay devre aldk. Bylece hem gmrk kontrollerinde uyumsuzluklarn tespitinde, grntlerin analiz edilerek riskli eya ve kiilerin tespit edilmesinde makine renmesi tekniklerinden tahminleme yntemi kullanlmaktadr.”- E-HRACAT RAKAMLARI
Bakan Bolat, ihracat artn tevik eden, ithalatn srdrlebilir seviyelerde kalmasn salayan, hizmetler sektrnde ise lkenin potansiyelini daha etkin kullanp ticaret fazlas veren ve cari a azaltan bir d ticaret politikas uyguladklarn, 9 aylk verilerinin bu politikalarn olumlu sonu verdiini gsterdiini aktard.Temel hedeflerinin daha rekabeti, daha yksek katma deer reten, AR-GE, inovasyon ile tasarm ve markalamay odak noktasna alan, pazar eitlendirmesi yksek bir ihracat yaps tesis etmek olduunu ifade eden mer Bolat, yle devam etti:”Dolaysyla, yalnzca deiime ayak uydurmakla kalmayp, deiime yn veren bir lke olmay, yatrm, retim, ihracat zincirinde srdrlebilir retimi tesis etmeyi ve katma deerli ihracat artrmay hedefliyoruz. Bu kapsamda, dijitalleme alannda sunmu olduumuz destekler ile iletmelerin bu dnm hzlandrmalarna yardmc olmay amalyoruz. E-ihracat destekleri ile firmalarmzn yurt d pazaryerlerinde tantm ve sipari karlama hizmetlerine ynelik nemli destekler hayata geirilmitir. 2023 ylndan itibaren bavurular alnan destek mekanizmas sayesinde firmalarmzn dijitallemesini ve e-ihracat operasyonlarn kolaylatrmay amalyoruz. E-ihracatn toplam ihracatmzdaki pay 2022’de yzde 1,5, 2023’te de yzde 2,1 iken, bu yln ilk 8 aynda yzde 2,7’ye ykselmitir. Yl sonu hedefimiz ise yzde 3 seviyesine ulamak ve 8 milyar dolar e-ihracat baarmaktr. Temel hedefimiz, bu oran 2028 ylnda yzde 10’a ykseltmektir.”Ticaret Bakan Yardmcs Mahmut Grcan ve baz sektr temsilcilerinin da konuma yapt zirve, yarn sona erecek. Etkinlikte “Teknoloji & Yetenek Ynetimi”, “Perakende & Salk & Servisler”, “Finans & Sigorta & Fintech”, “Sanayi & retim”, “Ulam & Otomotiv & Lojistik” ve “Giriimcilik” ana balklarnda konumalarn gerekletirilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir