Sosyal

Yarım kalan maç 84 yıl sonra yeniden oynandı

Farklı meslek dallarından 26 kişinin bir araya gelerek yazdığı Dostluk Kazansın adlı roman, önümüzdeki günlerde okuyucu ile buluşacak. Hem hikayesi hem de yazarları İzmirli olan bu kitap yazar ve yönetmen Gökmen Küçüktaşdemir tarafından kurulan Herkes Biraz Yazar ekibinin oluşturuldu. Geliri KEDİ Otizm Derneği’ne bağışlanacak kitabın ilham kaynağı ise İzmir Karşıyaka Belediyesi çalışanlarından Feruz Bozaslan… Kitabın tarihi danışmanlığını yapan tarihçi ve araştırmacı Bedri Cumhur Doğu, hem kitabın çıkış öyküsünü hem de Feruz Bozaslan’ı şöyle anlattı: ;
İLK KARŞILAŞMA
“Feruz’la ilk kez 2008 Aralık ayında, vatani görevimi yapmak için havalimanında beklerken karşılaştım. Aslında, ikimiz de birbirimizi tanıyorduk, sadece karşılaşmak bu tarihe tevafuk oldu. Kısa bir selamlaşmadan sonra, Gaziantep’e birliğimize teslim olmak için beraberce hareket ettik. Hava muhalefeti nedeniyle önce Adana’ya sonra Gaziantep’e vardık. Tabi yolda geçen bu süre bizim sohbet ve muhabbetimizi artırdı. Ve dünya iyisi Feruz Bozaslan, hayatıma ilk nazik dokunuşunu bu vatani görevimizi ifa etmeden geçen ilk iki gün içerisinde yapmış oldu. Feruz için dostluk kavramının, ihtiyacı olana dokunmak, derdine derman olmak üzerine kurulu olduğunu anladım. Sonrasında hep irtibattaydık, Karşıyaka Spor Kulübü için canını dişine taktı. Karşıyaka Stadı’nın en fazla mücadele eden gençlerindendir. Herkese karşı bu stadın önemini her platformda aktardı. Şu anda Karşıyaka Dayanışma Platformu isminde bir organizasyonun kurucu ve yöneticileri arasında. Bu platform, Karşıyaka’daki ihtiyaç sahipleri ile destek ve katkı vermek isteyenlerin buluşma noktası. Karşıyaka’da özel gereksinimli evlatlarımıza, gençlerimize hem bireysel olarak hem de memurluk yaptığı Karşıyaka Belediyesi’nde sahip çıkıyor. Karşıyaka’da, vatan savunmasında girdiği mücadelelerde gazi veya şehit olmuş yurttaşlarımızın ailelerine maddi ve manevi en büyük destekçi konumunda. Dostluk Kazansın kitabında adı geçen arkadaşları ile birlikte, Karşıyaka’nın efsane sporcularına vefa gecesi hazırladı. Tarihe, anma etkinlikleri ve belgelerle katkı koydu. Ve bir zaman geldi, kendi ailesini, insan hayatının en önemli mekanlarından olan “ata toprakları”, Parga’da ailesini aramaya koyuldu. İşte ‘Dostluk Kazansın’ projesi de böylelikle başlamış oldu.”

Dostlluk Kazansın kitabı Gökmen Küçüktaşdemir önderliğinde 26 kişilik bir yazar grubu tarafından kaleme alındı.
DEDEYE VERİLEN SÖZ
Feruz Bozaslan, küçük yaşlardan itibaren evlerine dedesinin astığı Yunanistan’ın Parga kentinin fotoğrafı ile ilgili hayaller kurar. Bu fotoğraf üzerinden Mithat Dedesi’ne pek çok soru sorup onun geçmiş yaşantısına ait bilgiler edinir. Dedesi Parga’dan, 1950’li yıllarda kaçarak kurtulmuş ama öncesinde çok güzel bir hayat yaşamıştır. Feruz, dedesine kendisini oraya götüreceğine söz verir ama dedesi vefat edince bu yolculuğa tek başına çıkar. Dedesinin tüm arkadaşları ile Parga’da tanışır. Yunanistan’da dostları olur. Daha sonra aynı kente bir kez daha başka bir nedenle de gider. Feruz’un hayatı bir gazete kupüründe gördüğü haberle değişir. Haberde Karşıyaka Spor Kulübü’nü ziyaret eden Lailapas Kulübü’nün dostluk maçı isteğinin geri çevrildiği yazıyordur. Yunanlılar 1930 yılında yağmur nedeniyle 3 dakikada tatil edilen maçın yeniden oynanmasını istiyorlardır. O dönemde bu maçın dostluk için oynanmasında Atatürk ile Venizelos’un katkıları vardı. 2013 yılında Feruz bu maçın yeniden oynanması için harekete geçer ve Lailapas takımının sahasında hazırladığı Dostluk Kazansın pankartını açmak için Sakız Adası’na gider. Türkçe ve Yunanca yazılan pankart tribünde açılır ve bu olay hem Türkiye’de hem de Yunanistan’da haber olur. Taraftarlar bu maçın oynanması için baskı yapar. Ve maç Feruz ile arkadaşları sayesinde yaklaşık 1 yıl sonra yani 2014 yılında Sakız Adası’nda kaldığı yerden yeniden başlar. Maçı 2 bin Türk taraftar izler. Maç 5-5 iken 67. dakikada Dostluk Kazansın sloganıyla sahaya giren taraftlar nedeni ile maç yeniden tatil edilir. Maçın yeniden oynanmasından dolayı Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından Feruz Bozaslan’a FAİR PLAY ödülü verilir. Feruz Bozaslan’ın hikayesini anlatan Dostluk Kazansın kitabı 25 Temmuz’da okurla buluştu. Farklı meslek dallarından 26 kişinin bir araya gelerek yazdığı Dostluk Kazansın kitabının geliri KEDİ Otizm Derneği’ne bağışlanacak. Küçüktaşdemir “Dostluk Kazansın” romanı için KEDİ Otizm Derneği ile ortak bir imza günü düzenleneceğini ve elde edilecek gelirin derneğe bağışlanacağını ifade etti. Küçüktaşdemir, “İlerleyen günlerden kitapta geçen şarkılardan bir de konser düzenlemeyi planlıyoruz. Bunun için Bi Dünya Müzik Kadın Korosu şefi Nevin Apaydın, şarkı düzenlemelerini yapmaya başladı bile. Ve belki bir sürpriz konser de Eylül ayı sonunda Yunan sanatçıların katılımı ile gerçekleşebilir” dedi. Savaşın olmadığı bir dünya temennisi ile kaleme alınan roman farklı mesleklere sahip değerli 26 isim tarafından kaleme alındı.
ORTAK BİR ACI
Romanda Feruz Bozaslan’ın Fair Play aldığı süreç ve Anadolu’da futbolun başladığı süreç sürükleyici bir dille anlatıyor. Kitapta, bu iki ülkede; doğdukları yerlerden koparılan insanların, oğullarını, eşlerini kaybeden kadınların, annelerini ve babalarını toprağa veren çocukların, savaşa sürüklenen milletlerin ortak acısı dillendiriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir