Sosyal

Yazar Nusret zcan 17. ylnda doup byd semtte mezar banda yad edildi



Yeni Dnya Vakfnda dzenlenen “Eypsultan’n Ebedi Sakinleri” programnda, zcan’ n yakn dostlar ve sevenleri bir araya gelerek usta yazar ile hatralarn anlatt.Etkinlii yneten gazeteci, yazar Mehmet Nuri Yardm, drdncsn dzenledikleri programda daha nce de Necip Fazl Ksakrek, Ahmet Haim ve Bekir Berk’i andklarn belirterek, bu toplantlara her pazar devam etmeyi planladklarn syledi.Nusret zcan’n kitaplarnn bir araya getirilip yaynlanmasnn nemli olduunu kaydeden Yardm, “Nusret zcan hakknda niversitelerde tezler hazrlanmal ayrca bu tr anma toplantlar da sklkla srdrlmelidir. Bir de dergilerde ve gazetelerde kalm baz yazlar, iirleri toplanarak klliyatna dahil edilmelidir.” eklinde konutu.- “HEM OYUN YAZIP HEM DE OYNAYACAK BR YETENE VARDI”
Yazar ve aktivist Yaar adolu, zcan ile tant stanbul mam Hatip Ortaokulunda, iir okuma, tiyatro oyunlar, skeler, konumalar, yarmalar ve mehter takm gsterisi gibi pek ok sosyal ve sportif faaliyet yapldn aktard.Okul yllarnda, canl bir sosyal ortam ierisinde bulunduklarn aktaran adolu, “Okuldaki etkinliklerin yan sra Milli Trk Talebe Birliindeki (MTTB) faaliyetlere de katlyorduk. Nusret zcan’n en byk zellii o zamanki yllarda tiyatro yeteneiydi. O bize baz tiyatro oyunlarn oynamamz teklif etti. MTTB’de daha profesyonel bir sahne ortam vard. lk tantmz yllarda tiyatro faaliyetinde bulunduk. Hem oyun yazp hem de oynayacak yetenei vard. Muhteem bir oyuncuydu.” ifadesini kulland.Gazeteci yazar Glcan Tezcan, “Nusret aabey hem celalli hem de cemalli bir adamd. ok iyi, merhametli bir aabeyimizdi. Benim hayatmda gerekten ans olarak grdm birka kymetli isim arasndadr.” dedi.Yeni afak gazetesinde zcan ile alt dnemde, ileri bitirdikten sonra aylarn alp ariv masas etrafnda toplandklarn kaydeden Tezcan, u bilgileri paylat:”Bizi mutlu eden en byk ey, gzel insanlarla bir arada olmakt. O masa etrafnda toplanr muhabbet ederdik. Btn derdimizi, skntmz o masaya dkerdik, paylar, dertleirdik. Dnyadan, Trkiye’den konuurduk. Nusret aabey de gerekten ok kymetli, ok birikimli bir insand.”- “NUSRET ZCAN LE BERABER ALIMASI OK KEYFLYD”
Yazar Mehmet eker, TGRT’nin kurulu yllarnda zcan ile birlikte altklarn belirterek, “Bir buuk sene kadar orada bir arada altk. Nusret zcan ile beraber almak ok keyifliydi. Daha sonra Yeni afak’a getik. Bir sre de MSAD’a geti ve dnd. Son gnlerine kadar bir aradaydk. Topkap’daki eski binada, ayn oday paylatk. Kitaplarn para para yazdka baslmadan okuma imkan buldum. O yzden kendimi ansl hissediyorum.” deerlendirmesinde bulundu.zcan’a bilgi birikimi ve kiilii dolaysyla hayran olduunu vurgulayan eker, “Bir de sanat kiilii var tabii. Yazarln dnda tiyatroculuu vard. Kitaplarnda anlatt stanbul ve toplum yaps, imdi ok gerilerde kald.” diye konutu.Aratrmac Cafer Vayni, 1992’de Trkiye lim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliinde (LESAM) tant zcan’n, gzellik sfatn btn duygu ve dncelerine yansttna iaret ederek, “ok iten ve samimi bir insand, kucaklaycyd.” dedi.Nusret zcan ile yaad anlar anlatan stn Sanat Tiyatrosu Genel Sanat Ynetmeni smail Yeilba, “Anadolu’ya gidenler, stanbul’a geldiklerinde mutlaka ziyaret eder ve onunla uzun uzun konumadan rahat edemezlerdi. Yani rahmetli Nusret’le dost olan, onu btn dostlarnn nne geirmitir.” ifadelerine yer verdi.Yeilba, zcan’n Trkiye’de milli ve manevi deerlere sahip insanlarn verdikleri mcadeleyi konu alan bir tiyatro oyunu kaleme aldna iaret ederek bu yapmda kendisinin de rol aldn dile getirdi.zcan vesilesiyle 1976-1977’de yetikin tiyatrosuna baladn kaydeden Yeilba, “Rahmetli Nusret zcan, maddi manevi herkesin btn sorunlarna, dertlerine, hastalklarna ila arayan bir insand.” diye konutu.Yazar Mustafa zcan da Nusret zcan ile kader plannda ortaklklar bulunduunu belirterek, “altm her gazetede ikinci bir Mustafa zcan olmutur. Ama Yeni afak’ta sadece Nusret zcan vard. Hakikaten onunla da kaynatk, benim ruh ikizimdi.” ifadesini kulland.- “AABEY-KARDETEN OK DAHA YAKINDIK”
Yazar Cafer Sadk zlevent ise stanbul mam Hatip Okulunda okurken birok kiiye n ac olarak vazife yaptklarn syleyerek “te bunlardan biri de Nusret zcan’d. Nusret’i birinci snfndan itibaren tanyorum. Nusret, MTTB’ye ve Yeilay’a gelerek oralarda faaliyet yaparken bir taraftan da tiyatro almalarn srdryordu. Birbirimize kar yle bir sevgimiz vard ki aabey-kardeten ok daha yakndk.” dedi.zcan’n kymetli biri olduunu vurgulayan zlevent, “Her birinizin anlatmyla gzellikleri sunulan ok kymetli bir arkadamzd. Nusret kendisinde bulduu, etrafndan tadklarn yanndakilere yanstan bir arkadat. Dolaysyla cemiyete yazlaryla, tiyatrosuyla, sosyal davranlaryla ok kymetler kazandrm bir kardeimizdi.” deerlendirmesini yapt.Dursun Grlek, Mehmet ahin, Ali Teker, Aye Olgun, Mustafa Doan, Ahmet Ate, Ahmet Ate, Zekeriya Vural, Ali St, Zeki Bayram ve aban Baol’un da aralarnda bulunduu birok kii, zcan ile hatralarn ve onun hakkndaki dncelerini toplantda aktard.Daha sonra Nusret zcan’n Eypsultan’daki mezar ziyaret edilerek, kabri banda Kur’an- Kerim okundu ve dua edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir