Sosyal

ye lkeler kabul ederse ilk toplanty Trkiye’de dzenlemek istiyoruz



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Alparslan Bayraktar, Kazakistan’da dzenlenen anghay birlii rgt (O) Enerji Bakanlar Toplants’na video konferans ile katld. Bakan Bayraktar konumasnda, altyapnn enerji ile ilgili tm alanlarda anahtar bir rol oynadn ifade etti. Bayraktar, Trkiye’de, enerji gvenliinden dn vermeden, ulusal enerji strateji sistemlerine uyumlu olarak, 12 yl iinde 60 gigavat gne ve rzgar enerjisi eklenmesine olanak tanyacak ebeke kurmay hedeflediklerini dile getirdi. “YE LKELER KABUL EDERSE GRUBUNUN LK TEKNK TOPLANTISINI 2025 YILINDA TRKYE’DE DZENLEMEK STYORUZ”
Bakan Bayraktar, hkmetler aras i birliklerini ortak altyap projeleri iin geniletilirse, daha fazla potansiyel ve sinerji ortaya kacan dile getirip, “in’den Avrupa’ya kadar tm anghay birlii rgt yesi lkeler, iyi entegre edilmi bir mega ebeke ve enerji piyasalarn birletiren, kapsaml elektrikli ara arj alar oluturmak iin birlikte alabilirler. Halihazrda Grcistan, Azerbaycan, ran, Bulgaristan ve Yunanistan gibi komularmzla, komu blgelerimizin balant kapasitelerini artrmak iin alyoruz. ats altnda bu mega ebeke zerinde alacak, teknik dzeyde bir alma grubu kurulmasn neriyorum” diyerek amalarnn, blgeler aras kaynaklar etkili bir ekilde kullanarak, lkeler arasnda elektrik iletimini etkili bir ekilde salayacak, blgesel olarak bal piyasalar oluturmak olduunu belirtti. Bayraktar, “ye lkeler kabul ederse, bu alma grubunun ilk teknik toplantsn bu sonbaharda veya 2025 ylnn ilkbaharnda Trkiye’de dzenlemek istiyoruz” ifadelerini kulland. “BRLKTE ALIARAK SAHP OLDUUMUZ KAYNAKLARI DAHA ETKL BR EKLDE KULLANABLRZ”
Bayraktar, Enerji gei teknolojilerine de konumasnda deindi. in’in televizyon panellerinden bataryalara, elektrikli aralardan kk elektronik bileenlere kadar temiz enerji teknolojilerinin inovasyonu ve tedariki konusunda dnyaya liderlik etme konusunda iyi bir i kardn szlerine ekleyen Bakan Bayraktar, “Trkiye de dahil olmak zere benzer teknolojilere yatrm yapan dier lkeler var. Uluslararas i birlii ile sektr daha da gelitirme ve kresel pazarlara daha fazla hitap etme potansiyeli bulunuyor. lkelerimiz, petrol ve gaz, mineraller gibi doal kaynaklar ve niversiteler, aratrma merkezleri gibi kurumlar dahil olmak zere bol kaynaklara sahiptir. Birlikte alarak bu kaynaklar daha etkili bir ekilde kullanabilir ve faydalarn geni apta paylaldndan emin olabiliriz. Trkiye, kendi enerji gvenlii ve enerji geii politikalarn srdrrken, blgedeki enerji projeleri iin nemli bir kolaylatrc olarak hizmet etmeye de devam edecektir. Blgesel i birliini tevik ederek ve enerji gvenliini nceliklendirerek, mevcut ve gelecek nesillerin faydalanabilecei dayankl ve dinamik bir enerji manzaras ina edebiliriz” eklinde konutu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir