Yumurtada nitrofuran tehlikesi: İnsanlarda kanserojen etki yaratıyor
23.07.2023 13:37Son Güncelleme: 23.07.2023 13:37 Hayvanları enfeksiyonlardan koruyor. Hatta normalden daha hızlı büyümelerini sağlıyor. İnsanlar tarafından tüketildiğinde ise tehlikeleri beraberinde getiriyor. O maddenin adı “nitrofuran.”TÜRKİYE’DE KULLANIMI 2000’Lİ YILLARDA YASAKLANMIŞTIKahvaltı başta olmak üzere günlük hayatımızın neredeyse tamamında yumurta tüketiyoruz ama yumurtada son günlerde tehlike çanları çalmaya başladı. Çünkü Türkiye’den Tayvan’a ihraç edilen yumurtalarda yasaklı antibiyotik tespit edildi. Tayvan yetkilileri söz konusu maddenin tespit edildiği yumurtaların imha edildiği açıkladı. Konu hakkında CNN TÜRK’e konuşan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Nitrofuran aslında 2000’li yıllardan sonra kullanılması yasak olan bir maddedir. Özellikle hayvanların büyüme ve gelişmesinde, hayvanların enfeksiyonlara karşı korunmasında kullanılan bir maddedir. Günümüzde yasaklıdır” dedi.”İNSANLARDA KANSEROJEN ETKİ YARATIYOR”Türkiye’de üretilen yumurtalarda yasaklı madde tespit edilmesi, bu tip antibiyotiklerin hala kullandığı şüphesini de beraberinde getirdi. Peki, bu maddenin insanlar tarafından tüketimi neden tehlikeli? Ve neden yasaklı maddeler arasına girdi? Prof. Dr. Vedat Göral, “Çok yüksek dozda ve uzun süre kullanıldığı taktirde bir takım kansere yol açabilir. Bir takım tümöral hastalıklara karşı meyil meydana gelebilir. Yine beyinde bir takım olumsuzluklar, bulantı, kusma, mide ve bağırsak problemleri gibi yan etkiler görülebilir” diye konuştu.Tarım Bakanlığı gerekli incelemelerin yapılacağını söyledi. Öte yandan denetimler de sürüyor. Yumurtadan kötü kokular geliyor: Yasaklı madde çıktı ortalık karıştı!