1 gramı 1 milyon insanı öldürebilir! Özel tencere şart

0

GÜLDEN ÇOKTAN / İSTANBUL – Uygun koşullarda hazırlanmamış konserve gıdalarda oluşan botulinum toksininin 1 gramının bir milyon insanı öldürebilecek kuvvette olduğuna dikkat çeken Bitki Bazlı Gıdalar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve gıda mühendisi Ebru Akdağ, konserve mevsimi öncesi Milliyet’le sağlıklı konserve yapımı konusunda bilgiler paylaşıp, uyarılarda bulundu.  
Doğru hazırlanmayan konservelerin zaman zaman hastalıklara bazen de ölümlere yol açabileceğini söyleyen Ebru Akdağ, botulinum toksiniyle ilgili şu bilgileri paylaştı: 
“Bu toksin sinirlerden gelen uyarıları bloke eder ve ilerlerse solunum felci nedeniyle ölüme yol açabilir. CDC (ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi) biyolojik silah olarak kullanılabilecek ajanları 3 kategoride toplamış ve C. botulinum toksini, ölüm riski en yüksek olanların arasında. Uygun yöntemle hazırlanmamış konserveler de işte bu toksinin en çok rastlandığı kaynaklardır. En çok bezelye, fasulye, domates biberli harçlar gibi ev yapımı konservelerde risk vardır çünkü C. botulinum, oksijensiz ve düşük asitli gıdaların olduğu ortamları sever. Yüksek asitli oldukları için meyvelerin kaynatılmasıyla hazırlanan konserveler genellikle riskli değildir. Bir meyve olan domates için ise durum biraz daha karmaşıktır. Bazı domateslerin asitlik derecesi 4.6 civarında olabileceği için domatesli sebzeli karışımlardan sadece kaynatılarak konserve hazırlanması tehlikelidir.”



İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Matematikçiler kafaya taktı! Trafik sorununa 4 çözüm: ‘Sıkışıklıkların çoğu gereksiz’
Haberi Görüntüle

NASIL YAPILMALI?
■ Taze meyve ve sebzeler seçilmeli. Çürük, ezik veya hastalıklı ürünler kullanılmamalı. 
■ İyi yıkanmalı, soyulmalı. 
■ Sebzeler, doğranmadan önce temiz ve keskin bir bıçakla kesilmeli. 
■ Basınçlı konserve tenceresi kullanılmıyorsa limon suyu veya sirke eklenmeli. 
■ Kavanozlar, kapaklar, diğer ekipmanlar kaynar suyla sterilize edilmeli. 
■ Cam kavanozlar tercih edilmeli. 
■ Düşük asitliğe sahip ürünleri yüksek basınçta konserve edilmeli ve kavanozları basınçlı kapta işleyeceğiniz zamanın doğru hesaplanması gerekir. 
■ Kavanozlar doldurulurken 1-2 cm boşluk bırakılmalı. 
■ Kavanozlar doldurulmadan önce sıcak su ile ısıtılmalı. 
■ Tek kullanımlık kapakları sıkıca kapatılmalı ve vakum oluşması sağlanmalı. Kapakların ortası çökükse vakum oluşmuş demektir.



İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
2’si kırmızı listede 11 terörist öldürüldü! Bakan Yerlikaya görüntüleri paylaştı
Haberi Görüntüle

ÖZEL TENCERE ŞART
Domates ve sebze gibi düşük asitli gıdalarla konserve hazırlamak için basınçlı konserve tenceresi kullanılması gerektiğini kaydeden Akdağ, “Çünkü Botulinum’u etkisiz hale getirmek için yaklaşık 120 derece 20 dakika ısıl işlem uygulanması gerekir. Bunun için basınç ve sıcaklık kontrolü yapabileceğiniz bir basınçlı tencereye ihtiyacınız vardır. Ocağın altını
daha çok açmanız sıvının derecesini artırmaz sadece daha coşkulu kaynamasını sağlar” diye konuştu.



İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Greta kuşağı tehlikesi! Çocuklar, iklim anksiyetesi kıskacında
Haberi Görüntüle

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Siteden backlink almak için : https://join.skype.com/invite/KPVoMIIOqxat
montenegro buy car montenegro sale car montenegro rent apartment montenegro sale apartment
lines kiralık sunucu dedicated sunucu fiziksel sunucu kamu personel alımı smm panel best smm panel cheapest smm panel whey protein whey protein tozu protein tozu antalya havalimanı transfer gaziantep mobilya ustası mobilya ustası marangoz fiyatı teknoloji haberleri lines countertop jetfilmizle jetfilm bizial instagram takipçi satın al takipçi satın al ucuz takipçi satın al düşmeyen takipçi satın al gerçek takipçi satın al protein tozu water extraction stresser sms onay fake numara deneme bonusu veren siteler casino siteleri deneme bonusu veren siteler bahis siteleri