A, B, C, D vitamini, magnezyum, selenyum, çinko… Aman sağlığınızdan olmayın: Tansiyonu düşürüyor, metabolizmayı bozuyor! Gıda takviyelerini doğru kullanma rehberi
“BAŞKA HASTALIĞIN GÖRÜLMESİNİ DE ENGELLEYEBİLİR”/ Bilinçsizce tüketilen takviyelerin mevcut olan başka ciddi bir hastalığın görülmesini engelleyebileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Aydın, bunun yanında da vücuttaki diğer vitamin ve minerallerle ters etki yapabileceğini kaydetti. Prof. Dr. Aydın, “Normalde bir kişinin kendisini iyi hissetmediği durumlar aslında vücudun alarmıdır, bir sinyalidir. O nedenle, iyi hissetmedikleri ya da bir desteğe ihtiyaç duydukları anda mutlaka bir sağlık merkezine gitmelerini öneriyorum. Bu takviyelerin sağlık sistemine dahil olduktan ve orada gerekli kan testlerini yaptırdıktan sonra alınması çok önemli. Çünkü bunun dışında alınan takviyeler, olan bir hastalığın görülmesini de engelleyebilir” ifadelerini kullandı.“TAKVİYELER HEMEN ETKİ GÖSTERMEZ”/ Takviye gıdaların etkilerini hemen göstermediğini ve bu yüzden uzun vadede bilinçsiz tüketimin yanıltıcı olacağını aktaran Prof. Dr. Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:“Dolayısıyla uzun süre kullandıktan sonra ne çıkacağını bilmiyoruz ve yıllar sonra vücutta meydana gelen olumsuzlukların da ondan kaynaklanmadığını kimse söyleyemez fakat kaynaklandığını da kimse söyleyemez. O nedenle başlangıç ve bitiş belirlenerek alınması çok önemli. Mesela çinko önemli bir bağışıklık elementi ama her gün çinko almamalıyız. Bu tür desteklerin başlangıç ve bitiş süresini ortaya koymak sağlık profesyoneli olmadan çok kolay değil. Çünkü zaten ekmek, süt, yoğurt ve sebzeler gibi besin kaynaklarımız belli miktarda bu elementleri içeriyorlar ve üzerine koyduğunuz herhangi bir desteğin size yaptığı faydayı ya da zararı anında göremeyebilirsiniz buna dikkat etmek gerekir.”