Gökkuşağı diyeti nedir, nasıl yapılır? Gökkuşağı diyeti besinleri ve özellikleri neler?
04.01.2024 10:30Son Güncelleme: 04.01.2024 10:35 Gökkuşağı diyeti, sağlıklı beslenme konusunda popüler bir yaklaşımdır ve adını, tüketilen besinlerin farklı renklerdeki meyve ve sebzelerden oluşmasından alır. Bu diyetin temel amacı, çeşitli renklerdeki meyve ve sebzelerin tüketilmesini teşvik ederek, vücuda çeşitli besin maddeleri ve antioksidanlar sağlamaktır. Her bir renk grubu, farklı besin değerlerine sahiptir.GÖKKUŞAĞI DİYETİYLE 18 KİLO VERDİDünyaca ünlü ABD’li şarkıcı Christina Aguilera, Las Vegas’ta katıldığı bir açılışta kilo vermiş hâliyle dikkatleri üzerine çekti. 43 yaşındaki şarkıcı, daha önce ‘çok zayıf olmaktan nefret ettiğini’ ve ‘yeni kıvrımlarını sevmeye’ başladığını söylemişti. Ünlü pop yıldızının kilo verme sırrının, kendisini sağlıklı beslenmeye ve sıkı bir egzersiz rutinine adamak olduğu belirtildi. Aguilera’nın beslenmesini 1.600 kalori ile sınırlandırarak ve uyguladığı ‘gökkuşağı diyetiyle (her renk meyve ve sebze) 18 kilo verdiği öğrenildi. Her gün bol meyve ve sebze tüketmeye özen gösteren Aguilera, 2020 yılında yaptığı açıklamada diyet yapmayı bıraktığını ve artık sağlıklı beslenmeye odaklandığını söylemişti.GÖKKUŞAĞI DİYETİ NEDİR, NASIL YAPILIR?Gökkuşağı beslenme, kısaca her gün beslenmemizde her renkten çeşitli sebze ve meyveye yer vermektir. Gökkuşağı diyeti, vücuda geniş bir besin yelpazesi sağlayarak genel sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olabilir.GÖKKUŞAĞI DİYETİ BESİNLERİ VE ÖZELLİKLERİ NELER?Kırmızı Meyve ve Sebzeler: Domates, çilek, kırmızı biber gibi gıdalar lycopene, antosiyaninler ve flavonoidler gibi antioksidanları içerir. Bu bileşenler, kalp sağlığını destekler ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkilere sahiptir.Turuncu ve Sarı Meyve ve Sebzeler: Havuç, muz, portakal gibi gıdalar beta-karoten, vitamin C ve flavonoidler içerir. Bu besinler, göz sağlığını destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve cilt sağlığını iyileştirir.Yeşil Meyve ve Sebzeler: Ispanak, brokoli, avokado gibi gıdalar klorofil, lutein ve zeaksantin içerir. Bu besinler, detoksifikasyon süreçlerine yardımcı olur, göz sağlığını korur ve kansere karşı koruyucu özelliklere sahiptir.Mavi ve Mor Meyve ve Sebzeler: Yaban mersini, patlıcan, mor lahana gibi gıdalar antosiyaninler ve fenolik bileşikler içerir. Bu bileşenler, beyin sağlığını destekler ve iltihaplanmayı azaltır.Beyaz ve Kahverengi Meyve ve Sebzeler: Mantar, sarımsak, karnabahar gibi gıdalar alisin, potasyum ve flavonoidler içerir. Bu besinler, sağlıklı kemiklerin korunmasına yardımcı olur ve kan basıncını düzenler. Şeker Diyeti Nedir, Neden Yapılır? 21 Gün Şekersiz Diyet Nasıl Yapılır?