Bu kadarına da pes! Bilmeden pek çok kişi tüketiyor: İçeceklerde bulunan 3 tehlike – Son Haberler
Milliyet.com.tr/ÖZEL Tarım ve Orman Bakanlığı insan sağlığını tehlikeye düşüren ve gıdada taklit yapılan ürünler listesini güncellendi. Listede pide iç harcında kanatlı eti ve sakatat, taze beyaz peynir ve kaşar peynirinde düşük yağ oranı, tereyağında bitkisel yağ, zeytinyağında tohum yağı tespit edildi. Listenin en dikkat çekeni ise karışık meyve aromalı bitki karışımlı içeceğin içerisinden çıkanlardı.Özellikle yemek sektöründe, restoranlarda en çok yapılan hilelerin başında pide harcı, lahmacun harcı, kebap gibi ürünlere karıştırılan içerisinde ne olduğu bilinmeyen ürünler geliyor.Peki vatandaşlar pide türü ürünleri tüketirken nelere dikkat etmeli? Sakatat, taşlık, kanatlı hayvan eti gibi karışımların insan sağlığına ne gibi zararları var?İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRDüşen F-35’te şifre ‘tek’ pilotta! ABD 22’sini kaybetti: ‘En büyük tehdit Yunanistan’Haberin Tüm Görselleri‘GIDA TERÖRÜ YAPIYORLAR’Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma’nın açıklamalar şu şekilde: “Et ve et ürünlerini gün içerisinde birçok yerden alabiliyoruz. Dışarıdan alınan bir sucuk, kıyma, et ürünü, eve sipariş edilen pide gibi ürünler olabiliyor. Dışarıda bir restorana gittiniz, et ürünü aldığınız zaman bazı üreticiler maliyeti düşürmek adına yasal olmayan yolla gıda terörü yapıyorlar.‘HAYVANSAL HASTALIK İNSANA GEÇEBİLİYOR’Şu yollara başvuruyorlar: Et ürünlerinin içerisine at, eşek, katır tek tırnaklı hayvan eti karıştırıyorlar. Tek tırnaklı hayvan etinde hastalık var mı? Tükettiğimiz zaman nasıl sağlık sorunları oluşur? Hayvansal hastalıklar insana geçebiliyor.‘HİJYEN KOŞULLARINA UYULDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM’Tek tırnaklı hayvan eti ile dana eti arasında hem sindirim anlamında fark oluyor hem mikroorganizma yükü dediğimiz üzerinde yaşayan hastalık yapan bakterilerin türü farklı oluyor. Hayvan hastalığı var mı bilmiyoruz? Hangi ortamda kesildiler? Muhtemelen bir depoda kestiler, hijyen koşularına uyulduğunu düşünmüyorum. Etli pide harcı, lahmacun harcı, sucuk harcında bunlar olabiliyor.‘MALİYETİ DÜŞÜRMEK İÇİN DANA KALBİ KOYUYORLAR’Bir diğeri ise yine et ve et ürünlerinde maliyeti düşürmek adına içerisinde dana sakatat koyuyorlar. Bu bazen dana kalbi olabilir. Tavuk etini bilerek tüketici alıp yiyorsa sorun yok. Birileri maliyeti düşürmek adına dana eti içerisine tavuk taşlığı, mekanik ayrılmış kanatlı eti koyabiliyor. Bu mekanik ayrılmış kanatlı etinin mikroorganizma yükü fazladır. Daha kolay bozulabilecek türdedir. Maliyeti düşürmek adına bunu yapıyorlar.PİDE, LAHMACUNDA YAPILAN HİLEYİ VATANDAŞLAR ANLAYABİLİR Mİ?Restoranlarda birçok yerde et ürünleri satışı var. Bir tüketici olarak restorana gittiğiniz zaman kasa arkasında asılı olan yasal evraklar vardır. Tarım ve Oran Bakanlığı tarafından denetlendiğini gösteren işletme belgesi, belediye tarafından verilen ruhsatlara dikkat etmek lazım. İşletmenin denetlenebilen bir yer olduğunu bize gösterir.İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRErmenistan’da ‘yeni bakış’a tahammül yokHaberi Görüntüle‘VATANDAŞIN ANLAMASI ÇOK ZOR’Bir restorana gittiğinizde salonu da size bir izlenim verir, servis hizmetine kadar o işletmedeki kurumsal yapı konusunda bir fikir verir. Masanıza gelen ürünleri yemeden önce kokusuna dikkat edin. Kötü bir koku geliyor mu? Söylediğiniz kebap, etli pide ya da lahmacun ne söylüyorsanız tadında bir tuhaflık fark ediyorsanız tüketmeden bunu Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Whatsapp ihbar hattına fotoğrafları ile birlikte gönderebilirsiniz. Whatsapp ihbar hattı 0501 174 0 174. Beraberinde ALO 174 hattı üzerinden bildirimde bulunulabilir. Birçok hile gıda laboratuvarında anlaşılıyor. Bunu vatandaşın tam olarak anlaması çok zor.BİTKİ KARIŞIMLI İÇECEKTE İLAÇ MADDESİ!Aroma bitki karışımlı içeceğin arkasında başka bir maksat saklanıyor. Bakanlığın yaptığı denetimlerde bu tür içeceklerde ilaç etken maddesi bulunuyor. Yine tüketiciye verilen büyük vaatler görüyoruz. Karışımın içerisinde ‘enerjinizi artırır’ diyor. ‘Çeşitli sağlık sorunlarınızı ilaç kullanmadan bu tür içeceklerle çözebilirsiniz’ gibi tehlikeli vaatlerde bulunuyor. Reklamı yapılmayan, kulaktan kulağı dolma bilgilerle bu söyleniyor.İÇECEKLERDE BULUNAN 3 TEHLİKE!İçerisinde tadalafil, sibutramin adı verilen ilaç ham maddeleri var. Bu ilaç sanayiine ait hammaddeler kontrollü kullanılması gereken, dozu olması gereken ilaç maddeleridir. Bunlar hekim reçetesi ile yazılmalı. Yüksek dozdan dolayı yan etkileri olabilir.Bunu genellikle enerji içeceği, şekerleme çikolatalarda, bazen kahve türlerinde görebiliyoruz. Çikolata ve kahvelerde daha önce sildanafil bulunmuştu, o da bir ilaç etken maddesiydi. Bu üç ilaç maddesini çeşitli gıda maddelerine koyuyorlar.Epimedyumlu bitkisel macunun içerisinde katıyorlar. İçerisinde ilaç olduğunu saklamak için Uzak Doğu kökenli çeşitli bitkileri ilave edildiği etiket üzerinde yazılarak bu saklanmış oluyor.İçerisinde ilaç etken maddesi konulmuş her gıda risk teşkil eder. İlacın bir dozu vardır. Yan etkileri vardır. Miktar fazlalaştıkça ilacın yan etkilerini görmeye başlarsın, altta yatan genetik hastalıklar varsa bu gıdalar tüketildiği zaman vücudun ne tür reaksiyonlar vereceğini kestiremiyorsun.‘KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLARA SEBEP VERİYOR’Bu ürünleri bilinçli olarak almayan kişiler de var, başına geleceklerin farkında değiller. Sildenafil sitrat denilen şey kalp atışını hızlandıran bir madde. Atardamarlardan gelen kan üzerine bir baskı yapıyor. Bu baskı kardiyovasküler hastalıklara sebep veriyor. Kalp atışının ani hızlanması, dinlenme halindeyken kilometrelerce koşmuş gibi vücudun efor sarf etmesi gibi etkileri var.BEYAZ PEYNİR VE KAŞAR PEYNİRİ ÜRÜNLERİNE DİKKATSüt ve süt ürünleri ile ilgili tebliğde her üründe ne kadar protein olması gerektiği ne kadar yağ olması gerektiği net bir şekilde belirtilmiştir. Ürün yarım yağlı mı, tam yağlı mı? Protein oranı ne kadar? Bu sınırların çizilmesinin sebebi süt ürünlerinde girdiden çalmamaları için böyle bir sınırlama koyuldu.Hem sütün miktarı hem de yağından çalmak istiyorlar. Diğer bitkisel yağları ilave ederek maliyeti düşürmek istiyorlar.‘AMBALAJSIZ ÜRÜNLER SAĞLIĞI TEHLİKEYE ATIYOR’Vatandaş ürün alırken şu konuda dikkatli olmalıdır. Daha doğal, daha yöresel ancak nereden geldiği belli olmayan ürünlere yönelmesinler. Üzerinde nerede üretildiği belli olmayan, işletme onay numarası belli olmayan ürünleri almasınlar. Ambalajsız ürünler vatandaşların sağlığını tehlikeye atılıyor.”