Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir? – Yeni Akit
Çölyak hastalığı son yıllarda daha sık duyduğumuz bir sağlık sorunu. Gluten içeren gıdalar tüketildiğinde bazı kişilerde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkıyor. İşte, çölyak hakkında merak edilenler… Çölyak nedir? Çölyak; buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllarda bulunan glütene karşı hassasiyet ile gelişen emilim bozukluğu hastalığıdır Çölyak, glütende bulunan iki ana protein olan glütenin ve gliadinin sindirilememesi sonucu, gliadinin bağırsak mukozasına zarar veren bir bağışıklık tepkisine neden olduğu kronik, kalıtsal bağırsak hastalığıdır. Arpa, çavdar, buğday ve irmik gibi tahıllar çölyak hastalığını tetikleyen ana besinlerdir. Çölyak hastalığı sebebi nedir? Çölyak hastalığı otoimmün bir durumdur.Çölyak hastalığında bağışıklık sistemi glutenin içinde bulunan maddeleri vücut için bir tehdit olarak algılar ve onlara saldırır. Bağışıklık sisteminin bu şekilde davranmasına neyin sebep olduğu tam olarak belli değildir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO Çölyak hastalığı belirtileri nelerdir? Kilo kaybı Karında şişkinlik Kronik ishal Bulantı, kusma Yorgunluk ve halsizlik Büyüme geriliği ve boy kısalığı Kemik veya eklem ağrısı Kabızlık Açıklanamayan demir eksikliği anemisi Artrit Osteoporoz veya osteopeni (kemik kaybı) Karaciğer ve safra yolları hastalıkları Depresyon veya anksiyete Periferik nöropati (ellerde ve ayaklarda karıncalanma, uyuşma veya ağrı) veya migren Kadınlarda adet düzensizliği, kısırlık veya tekrarlayan düşük Ağız içinde yaralar Ciltte kaşıntılı deri döküntüsü Miktar olarak fazla, sık ve kötü kokan dışkı (gaita) Glutensiz diyet, çölyak hastalığı tedavisinin temel taşıdır. Günlük tüketilebilecek gluten miktarı için net bir sınır olmamakla birlikte 10 mg’ın altındaki değerler anlamlı histolojik değişikliklere neden olmadan semptomları iyileştirmede etkindir. Soya fasulyesi, mısır, pirinç ve patates güvenlidir. Süt ürünleri başlangıçta gelişen sekonder laktoz intoleransı nedeniyle tolere edilemezken, tedavinin ilerleyen aylarında tüketilebilir. Çölyak hastalığının tedavisi var mı? Çölyak hastalığının tedavisi, kişinin hayatı boyunca buğday, arpa, çavdar yulaf gibi gluten içeren gıdalardan uzak bir beslenme alışkanlığı elde etmesidir. Az miktarda glutenin bile zarar verebileceğini göz önünde bulundurmak çok önemlidir. Çeşitli ürünler içerisinde glutene rastlamak mümkün olduğu için marketteki gıdaların içeriklerine dikkatlice bakılmalıdır.