Doğada Farklı Bir Beslenme Stratejisi: Ayrıştırıcı Beslenme Gösteren Türler
Ayrıştırıcılar Nedir? Ayrıştırıcılar, ölen hayvanların ve bitkilerin artıklarını parçalayarak, besinlerin yeniden ekosisteme dönmesini sağlayan bakteri ve mantar gibi canlılara verilen bir isimdir. Ayrıştırıcılar ise, dış ortama enzimler salgılar. Bu enzimler ise, organik atıkların parçalanmasını da sağlar. Bu sayede diğer canlıların kullanabilecekleri bir durum almaları sağlanır. Bazı bakteriler ile mantarlar ise, ayrıştırıcılar olarak tanımlanır. Ayrıştırıcıların Görevi ve Özellikleri Nelerdir? Ayrıştırıcı olan canlılar, bazı canlı atıklarının ve toprakta yer alan ölü hayvan ve bitki dokularının parçalanmasını sağlar. Bu sayede de hem kendi enerji ve besin ihtiyaçlarını karşılar hem de bitkiler için çok önemli olan maddelerin ise, toprakta bulunmasına katkı sağlar. Ayrıştırıcılar, genellikle toprak yapısında yer alan madensel tuz miktarının da çoğalmasına neden olur. Bu şekilde de doğada atık maddelerinin birikiminin önüne geçilmiş olur. Bu maddeler ise, ayrıştırıcılar sayesinde yeniden kullanılabilir. Ayrıştırıcı bakteriler içinde bulunan azot tutucu bakteriler ise, baklagil bitkilerinin ise kök yumrularında yaşar. Bu şekilde de bitkinin ihtiyacı bulunan azotu da sağlarlar. Türkiye’de genellikle ekim yapabilmek amacıyla tarlalar yakılır. Ama bu işlem oldukça yanlıştır. Çünkü toprağın içinde yaşayan ayrıştırıcıların da ölmesine yol açar. Bu da topraktaki verimin önemli ölçüde düşmesine yol açar. Toprak veriminin daha çok artması için toprağın biraz daha fazla gübrelenmesi gerekir. Bu durum ise hem ekonomiyi olumsuz bir şekilde etkiler hem de çevre kirliliğine yol açar.