DOLMALARIN ŞAHI MASTERCHEF’TE! Şıhıl Mahşi, Şalgam, Enginar, Kavun, Kaburga, Bütün Lahana ve Karışık Kuru Dolma tarifi ve püf noktaları

0

Malzemeler:Ana Malzemeler:1 adet bütün beyaz lahana (orta boy ve sıkı yapraklı)Tuz (lahanayı haşlamak için) İç Harcı:2 su bardağı pirinç (yıkanmış ve süzülmüş)300-400 gram kıyma (isteğe bağlı orta yağlı)1 büyük kuru soğan (ince doğranmış)2 diş sarımsak (ezilmiş)2 yemek kaşığı domates salçası1 yemek kaşığı biber salçası1 çay bardağı zeytinyağı1 çay bardağı ince kıyılmış maydanoz ve dereotu1 tatlı kaşığı kuru nane1 tatlı kaşığı yenibaharTuz, karabiber, pul biber Sosu için:1 yemek kaşığı domates salçası2 yemek kaşığı zeytinyağı2 su bardağı sıcak su (veya et suyu)Yarım limonun suyu Yapılışı: Lahananın sap kısmını dikkatlice kesin ve dıştaki sert yaprakları çıkarın.Kaynar tuzlu su dolu geniş bir tencereye koyarak 10-12 dakika haşlayın. Lahana tamamen yumuşamış olmalı, ancak dağılmamalıdır.Haşlanan lahanayı dikkatlice süzün ve soğuması için kenara alın.Geniş bir kapta pirinci, kıymayı, doğranmış soğanı, sarımsağı, salçaları, zeytinyağını ve baharatları karıştırın.Maydanoz ve dereotunu ekleyin. Malzemeleri iyice yoğurarak karıştırın.Haşlanan lahananın yapraklarını dikkatlice açarak orta kısmına hazırladığınız harcı yerleştirin.Yaprakları üst üste kapatarak lahanayı tekrar top şekline getirin.Lahananın dağılmaması için mutfak ipi ile sıkıca bağlayın.Dolmayı tencereye yerleştirin. Üzerine zeytinyağı, salça, sıcak su ve limon suyundan oluşan sosu gezdirin.Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte yaklaşık 40-50 dakika pişirin.Lahananın dış yaprakları yumuşayıp harcı tamamen piştiğinde hazırdır.Pişen dolmayı dikkatlice çıkarıp mutfak ipini çözün.Dilimleyerek servis tabağına alın ve üzerine sos gezdirin. Püf noktaları: Lahana seçimi: Orta boy, sıkı ama çok sert olmayan bir lahana tercih edin. Bu, dolmayı doldurmayı ve pişirmeyi kolaylaştırır.Haşlama süresi: Lahanayı aşırı haşlamayın; sadece yaprakların esnek hale gelmesi yeterlidir.İç harcı: İç harcı fazla sıkı doldurmamaya özen gösterin. Pirinç pişerken şişeceği için boşluk bırakılmalıdır.Bağlama işlemi: Lahanayı düzgün şekilde bağlamak için mutfak ipi kullanın. İpi çıkarmadan önce dolmayı soğutmak, dağılmasını önler.Sos lezzeti: Sosun içine bir çay kaşığı şeker eklemek yemeğe hafif bir tat dengesi katabilir.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

File not found.