Gizli tehlike: Dondurma böyle tüketilirse bağırsakları bozuyor! Aşırı sıcaklarda bu besinleri tüketirken aman dikkat!
‘ÇOCUK, YAŞLI VE KRONİK HASTALAR DAHA DİKKATLİ OLMALI’/ Özellikle çocuk, yaşlı ve kronik rahatsızlığı bulunanların sıcak havalardaki beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken Ergenç, “Bazı hasta gruplarının bu sıcaklarda çok dikkat etmesi gerekiyor. Yaşlı hastalarımız, çocuk hastalar ve kronik rahatsızlıkları olan hastalarımız, özellikle diyabet ve hipertansiyon hastalarımızın, bu aylarda biraz daha dikkatli olmalarını öneriyoruz. Özellikle ishal başlangıcı olan hastalarımızın, bol sıvı tüketmesi ve güneşe olabildiğince maruz kalmamasını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.ET, TAVUK VE DONDURMA UYARISI/ Besinlerin saklama ve tüketim durumlarının büyük önem taşıdığını vurgulayan Doç. Dr. Hasan Ergenç, gıda zehirlenmesine yol açan besinlerin genellikle et, süt ve süt ürünlerinin yanı sıra dondurma olduğunu belirterek, şöyle konuştu:“İshal vakalarının görüldüğü besinler genellikle et, tavuk, süt ve süt ürünleri, özellikle dondurma. Dondurma eriyor tekrar geri dondurulup tüketiliyor. Bu tarz besinlerin tüketilmesi, genellikle ishal vakalarında çok sık gördüğümüz besinler. Bu vakaların olduğu durumda da kişilerin en az günde 2,5 – 3 litre civarında sıvı tüketmesi gerekiyor. Hastalığın seyrine ve kişinin kronik rahatsızlığına göre, beslenme problemi veya oral alımın az olduğu hastalarımızın, mutlaka hastaneye başvurmalarını öneriyoruz. Çünkü bu aşırı ishal ve kusmaya bağlı olarak, ileri derecede sıvı kaybına, bu da dolaşım bozukluğuna yol açabilir, hayati tehlike oluşturacak durumlar da ortaya çıkarabilir.