Hipertansiyon, inme ve kalp hastalığını tetikliyor! Sağlık Bakanlığı uyardı: Günde 5 gramdan fazla tüketmeyin
/ Bu hastalıklar için en önemli değiştirilebilir risk faktörleri, aşırı tuz tüketimini de kapsayan sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite yetersizliği, sigara ve alkol kullanımıdır.AŞIRI KULLANIMI SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLER/ Yüksek kan basıncı (hipertansiyon), kalp-damar hastalıklarının en önemli risk faktörüdür ve dünyadaki tüm ölümlerin yüzde 13’ünden sorumludur. Kan basıncı seviyesinin en önemli belirleyicisi, diyetle alınan sodyum yani tuz miktarıdır. Yüksek sodyum (günde 2 gramdan fazla) ya da tuz (günde 5 gramdan fazla) tüketimi, yüksek kan basıncı, artmış kalp hastalıkları ve inme riski oluşturur. Günümüzde yapılan son çalışmalarda da fazla tuz kullanımı ve sağlık etkileri benzer sonuçlar verir. Tuz tüketiminin azaltılması kan basıncının düşürülmesi ve dolayısı ile inme, kalp-damar hastalıkları ve böbrek hastalıkları riskini azaltmasında en etkili yöntemlerden birisidir. Günde 5 gramdan daha az tuz alımı, inme riskini yüzde 23, kalp-damar hastalıkları genel hızını yüzde 17 azaltır.”