Lezzeti değil, fiyatı gündemde 1 kilo baklava bin lira olur mu?
23.01.2024 20:37Son Güncelleme: 23.01.2024 20:37 Sofralarda “tatlı” deyince şüphesiz ki akla gelen ilk lezzet bol fıstıklı bir baklava. Özellikle bayram sofralarının vazgeçilmezi.Gaziantep’te kaliteli bir baklavanın kilosu 850 lira. İstanbul’da ise kullanılan malzemeye göre fiyatlar değişiyor.Baklava Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım konuyla ilgili, “Şu anda bunun kilosu bin ile bin 100 lira arasında değişir. Fıstığın da kilosunun 900 liraya kadar çıktığını düşünürsek bin 100 lira gayet normal. Klasik fıstıklı baklava 750 ile 850 lira arasında değişiyor. Cevizli baklava 650-700 lira. Fıstık dolama dediğimiz bin 150 civarında. Şöbiyet bin 100 civarında. Çünkü bol fıstıkla yapılıyor. Klasik fıstıklı baklava 750 ile 850 lira” ifadelerini kullandı.Peki bir kilo baklava bin lira olur mu? “Tamamen içerisinde fıstık yoğun, fiyatı normal.”Sektör temsilcileri ise baklavada artan fiyatın normal olduğunu söylüyor. Gerekçe olarak da artan maliyeti gösteriyorlar. “900 liraya yakın fıstık oldu, 500’e yaklaştı tereyağının kilosu. İşçiliklerin de artması maliyeti giderek yukarı çekti.”