Patatesli köfte ve kumpir neden öldürdü! Uzmandan ’çapraz bulaşma’ uyarısı
Belçika’dan tatil için Aydın’ın Didim ilçesindeki yazlık evlerine gelen emlak danışmanı Cihan Mercankaya (39), eşi Hasret Mercankaya (38), çocukları Ece Melisa Mercankaya ve Ege Mercankaya (6), 13 Nisan 2022’de, İzmir’in Gaziemir ilçesindeki restoranda yemek yedi. 4 kişilik aile, yemek sonrası Didim’e döndü. Bir süre sonra Hasret Mercankaya ile çocukları rahatsızlandı. Tedaviye alınan anne ve 2 çocuğundan o dönem 5 yaşında olan Ece Melisa Mercankaya, hayatını kaybetti. Adalet Bakanlığı’na bağlı İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’nca hazırlanan Ece Melisa Mercankaya’nın otopsi sonucuna göre, Ece Melisa Mercankaya’nın besin zehirlenmesi sonrası gelişen kalp kasında iltihaba neden olabilen pankardit sonucu yaşamını yitirdiği belirlendi. Ece Melisa Mercankaya ve kardeşinin patatesli köfte yediği öğrenildi. Diğer yandan İzmir’in Buca ilçesinde yaşayan Servet Polat, 28 Aralık’ta kızı Bahar Zeyrek ve 11 yaşındaki torunu Gökhan Zeyrek ile Buca ilçesi Efeler Mahallesi’ndeki bir işletmede kumpir yedi. Kusma ve ishal nedeniyle rahatsızlanan aile, Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gitti. Buradaki tedavisi tamamlanan aile taburcu olurken, Servet Polat 30 Aralık’ta saat 04.00’te evinde ölü bulundu. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Polat’ın gıda zehirlenmesi sonucu öldüğü belirtildi.’İŞLETME KAYIT BELGESİNE BAKMAK GEREKİYOR’Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, besin zehirlenmesi nedeniyle yaşanan ölümlere dikkat çekip, Özellikle beslenme konusunda gittiğimiz yerlerin hijyenik koşullarını kontrol etmemiz gerekiyor. Gerek personel gerek işletme hijyenine bakmak lazım. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen işletme kayıt belgesinin bulunup bulunmadığına bakmak gerekiyor. Ayrıca işini layıkıyla yapan, yeni açılmış birçok mekan var ama bildiğimiz, tanıdığımız ve güvenebileceğimiz yerlere yönelmek de olabilir dedi.