Serinleten 5 soru! Vücudunuzu artan sıcaklara hazırlayın
2- Su soğuk mu sıcak mı?/ İlk olarak buradaki kafa karışıklığını giderelim. Sıcak su ve soğuk su arasındaki fark, aslında sıcak suyun daha yavaş metabolize edilmesi, midede daha uzun süre kalması. Yani soğuk su dolaşıma daha hızlı katılıyor ve mideyi hızlı terk ediyor. Diyette genellikle sıcak ılık su tüketilmesinin nedeni aslında bundan kaynaklanır, midede daha uzun süre kaldığı için tokluk hissiniz desteklenmiş olur. Fakat artan sıcaklıklarda sıvı ve elektrolit kaybı yaşadığımız bugünlerde suyunuzu soğuk içmek, kaybettiğiniz sıvıyı yerine koymak adına fayda sağlayabilir. Gıda güvenliği konusunda küçük bir uyarıda bulunmak istiyorum. Yazın tüketimi artan buzlu içecekler ve dışarıda tükettiğiniz buz ilaveli gıdalar konusunda dikkatli olun. Burada kullanılan buz kalıplarında temiz su kullanımı ve kontaminasyon riski, hijyen gibi konulara özen göstermek gerekiyor. Öyle ki yaz aylarında dışarıda tüketilen buzlu içeceklerde zehirlenme tehlikesi yaşanabiliyor.3- Bu kadar sıcak bağışıklığı etkiler mi?/ Sıcak havalarda hasta olmayı kim ister? Bağışıklık sisteminin sıcak havaya verdiği tepkiyi inceleyen çok yeni bir çalışma, sıcak hava ile bazı kan hücreleri seviyeleri arasında bir ilişki olabileceğini belirtiyor. Sıcak havanın, monosit olarak bilinen bazı beyaz kan hücresi sınıflarının daha yüksek seviyeleriyle ilişkili olduğu ve bunun da inflamasyonu tetikleyerek bağışıklık yanıtı üzerinde olumsuz etki gösterdiği bulunmuş. Amerikan Kalp Derneği’nin konferansında sunulan bu araştırmada, iklim krizinin ilerleyen dönemlerde kardiyovasküler hastalık riskini artırabileceği de vurgulanıyor. İnflamasyon ile mücadelede en iyi yöntemlerden biri antioksidandan zengin rengârenk bir beslenme planı iken zencefil, zerdeçal gibi antiinflamatuar gıdaların da inflamasyona karşı serinletici etkisinden faydalanabilirsiniz.