Seyahat ederken neden yemek yemeyi seviyoruz?
Yeme sektörünü gastronomi olarak ifade edersek gezi sektörünü de turizm olarak ifade etmemiz gerekiyor. Gastronomi aslında turizm alanında bir çekicilik unsuru olarak görülüyor. Bir ülkenin turistler için çekici hale gelmesini sağlayan en önemli unsurlar arasında doğal güzellikleri, tarihi ve gastronomisi yer alıyor. Tabii ki güvenlik, temizlik, iletişim olanaklarını da unutmamak gerekir. Yeme içme bir ihtiyaçtır hem de biyolojik bir ihtiyaçtır. Açlık insan vücudunda belirtiler verir. Doğal olarak hepimiz yemek yemeye kodlanmış bir vaziyetteyiz. Turizmde bu konuyu bildiği için kendi alanında çok güzel kullanıyor. İnsan var olduğu süreçte yemekle ilişkilidir. Psikolojik bunalımlarında bile kendisini yemek yerken bulabiliyor. Yemekle kendimizi buluyoruz, kimi insanlar mutlu oluyor. İnsanı geçin beyin zaten yemekle mutlu oluyor. Yemekle sosyalleşiyoruz. Doğal olarak gezerken de yemek yeme tutkusuyla gezebiliyor. Ya da tutkuyu bir kenara bırakın gezerken karnı acıkıyor ve yemek yiyor. Ahmet Özdemir’in yazısına göre; Turistlerin yaptığı toplam harcamaların üçte biri yiyecek içecek harcamaları oluşturmaktadır. Ülkemizde olmak üzere dünya ülkelerinde gastronomi turizmi önem kazanmaktadır. Çeşitli gastronomi festivalleri yapılmaktadır. Özellikle Türk mutfağının methini duymayan yoktur. Ayrıca İtalya, Fransa ve Asya mutfağı da oldukça ilgi gören mutfaklar arasında yer alırken aynı zamanda gezi tutkunlarının da vazgeçilmez destinasyonları arasında yer alıyor. Ülkemiz mutfağıyla hem dünyadan turist çekerken hem de yerel turistlerin de katıldığı çeşitli festivallere ev sahipliği yapmaktadır. Onlarca tur şirketi gastronomi turları düzenlemektedir. Özellikle Güney Doğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi çeşitli yemek kültürlerini deneyimlemek için öne çıkıyor. Yine Ege Bölgesi şarap deneyimlemek isteyen turistler için vazgeçilmez bir lokasyon. Gezi ve yemek arasında biyolojik ve duygusal bağ var ayrıca merak da var. Seyahate gidilen bir yerde ‘’Buradaki insanlar neler yiyor? Buranın nesi meşhur?’’ diyenimiz çoktur. Hem o tadı deneyimlemek, hem o kültürü tatmak için doğru sorulardır bunlar. Bir yörenin ya da bir kültürün yemeğini yerken o kültürdeki birçok insanla ilgili ön fikirlere de ulaşabilirsiniz. Gezi ve yeme sektörü birbiri içine geçmiş, birbirini besleyen iki sektör olmanın yanı sıra gezmek ve yemek eş değer isteklerdir. Kimi gezerken yemek yemek ister kimi yemek yemek için gezer. Bu iki alanı birbiriyle buluşturan ülkelerde hem turizm canlanıyor bu iki alanı deneyimleyenler ise psikolojik doyum eşiğine ulaşmış oluyor.