Soğanın Faydaları Nelerdir? Soğan Neye İyi Gelir, Nasıl Kullanılır?
Soğanın Faydaları Nelerdir?
Çeşitli ileriye dönük ve epidemiyolojik çalışmalar, yüksek sebze ve meyve tüketiminin kardiyovasküler hastalıklar, belirli kanserler ve diğer kronik hastalıklar riskini azalttığını göstermiştir. Daha spesifik olarak, araştırmalar, alliaceae familyasından sebzelerin (soğan, sarımsak, arpacık soğanı, frenk soğanı, yeşil soğan, pırasa) tüketilmesinin mide ve bağırsak kanserlerine karşı koruyucu bir etkiye sahip olabileceğini göstermektedir. Bugüne kadar, diğer kanser türleri (prostat, meme, yemek borusu ve akciğer kanserleri gibi) ile bağlantı kurmak için yeterli veri bulunmamaktadır.Birkaç epidemiyolojik çalışma, soğan tüketimi ile farklı kanser türlerinin görülme sıklığındaki azalma arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. İlk olarak, vaka kontrol çalışmalarının sentezi İtalya’da gerçekleştirilen ve İsviçre tüketimi ortaya koymaktadır haftada soğan bir ila yedi porsiyon kolon, gırtlak ve yumurtalıkların kanseri riskini azaltır.Soğan Neye İyi Gelir?Yüksek soğan alımı sayesinde prostat kanserinden ölüm oranı azalacaktır. Bu gözlemsel çalışmaların sonuçları, soğanın çeşitliliği ve pişirme yöntemi ile tüketilen kesin miktarları gibi birkaç önemli faktörü hesaba katmadığı için dikkatle yorumlanmalıdır. Ek olarak, bazı çalışmalar kansere karşı bu tür koruyucu etkileri önemli ölçüde gösteremedi.Soğan, kanser gelişiminin farklı aşamalarında hareket edebilir. Nitekim araştırmalar, soğan özlerinin kanseri tetikleyen mutasyon süreçlerini engelleyebileceğini göstermektedir. Ayrıca kanser hücrelerinin çoğalmasını azaltırlar. Soğan, çeşitli kardiyovasküler risk faktörlerine 18 etki eden bileşikler içerir. Konuyla ilgili çalışmaların çoğu, insanlarda yapılan birkaç ön çalışma dışında, in vitro veya hayvanlarda gerçekleştirilmiştir. Soğan, trombosit agregasyonunu in vitro azaltma kabiliyeti ile tanınmaktadır.Soğan Nasıl Kullanılır?Antioksidanlar, vücuttaki hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan koruyan bileşiklerdir. Soğan, sarı ve kırmızı göre antioksidanlar düşüktür. Ayrıca kırmızı soğan çeşitleri genel olarak açık renkli soğan çeşitlerine göre daha yüksek antioksidan aktiviteye sahiptir.Soğan, tüm dünyada yetiştirilen ve pişirilen otsu bir sebze bitkisidir. Pek çok yemeğin tadını arttırır ve aynı zamanda antioksidan bakımından en zengin sebzelerden biridir. Yüksek A ve C vitamini, quercetin, selenyum ve antosiyanin içeriği onu kardiyovasküler hastalıklara ve kansere karşı müttefik yapar. Lif bakımından zengindir ve bu nedenle kötü kolesterolü ortadan kaldırırken sindirim geçişini destekler. Soğanda bol miktarda bulunan potasyum, kramplara ve kas yorgunluğuna karşı da fayda sağlar. Çiğ ya da yemeklerde pişirilerek tüketilebilir. Bronşit, grip veya kış soğuğu durumunda soğan, bronşları tıkamak, burnu açmak veya grip benzeri semptomları hafifletmek için kullanılabilir. Göğüste bir kümes hayvanı olarak, maserate olarak veya oldukça basit bir şekilde kesilip solunarak sinüsleri açmak için kullanıldığında, pulmoner küre üzerindeki faydaları ile tanınır.Doğru Soğan Nasıl Seçilir?Soğan suyu saç uzamasını destekler ve saç dökülmesini önler. Antiseptik özelliği sayesinde cildi de arındırır ve özellikle sivilceye karşı etkilidir. Cilde düzenli olarak soğan suyu sürmek de yaşlılık lekelerini hafifletir.Çiğ yenen soğan kükürt yüklü olduğu için sindirim sorunlarına neden olabilir. Orta miktarlarda pişirilir ve tüketilir, ancak genellikle sorunsuz bir şekilde tolere edilir. İrritabl bağırsak sendromu olan kişilere, sindirim sorunlarına neden olabilecek soğan tüketimini sınırlamaları veya bunlardan kaçınmaları tavsiye edilir.İyi bir soğan çok sert, lekesiz ve parlak bir kabuğa sahip olmalıdır. Tercihen yeşil ve gevrek saplı kuru soğanlı bir soğan seçin. Kırmızı ve sarı soğan antioksidan bakımından daha zengindir ve sağlık açısından daha faydalıdır.