UZMAN İSİMDEN ‘YILBAŞI GECESİ’ UYARISI! Tek tek sıraladı! Bunları tüketmeden önce bir daha düşünün
UZMAN İSİM TEK TEK SIRALADI: EKMEK, PİLAV, MAKARNA, BÖREK VE DOLMA ÇEŞİTLERİ…/ Özel günlerde çok çeşitli yemekler ve mezeler olacağı için sindirimi kolay besinleri tercih etmenin daha doğru olacağına değinen Aksoylu, “Hindi, tavuk, balık gibi beyaz et grubu besinlerin sindirimi kırmızı et grubuna göre daha kolaydır. Özel yemeklerde ana öğün protein olmalı ve beyaz et grubu olmalıdır. Ve protein grubunda püf nokta iyi çiğnemektir. Çiğnenmeden veya az çiğnenerek tüketilen et ürünleri midenin sindirim yükünü artırır. Salata ve zeytinyağlı sebze ana öğüne kesinlikle eşlik etmeli. Sebzeler proteinin sindirilmesini kolaylaştırır. Yemeğe her zaman çorba ile başlamak doğru alışkanlık değildir. Gecenin devamında çok çeşit olacağı için özel yemeklerde çorba tüketilmesi gerekmeyecektir. Mayonezli mezeler yerine yoğurtlu mezelerin tercih edilmesi önemli. Süzme yoğurt ve normal yoğurt karıştırılarak meze yapılabilir. Örneğin havuç tarator, kabak tarator, ıspanak tarator, yoğurtlu patlıcan en sağlıklı mezelerdir. Karbonhidrat ağırlıklı beslenilmemeli. Ekmek, pilav, makarna, börek, dolma çeşitleri gibi yemeklerin hepsi karbonhidrat grubundandır. Aynı tabakta börek ve dolma bir arada olmamalıdır. Eğer olacaksa her ikisi de az porsiyon olmalıdır” ifadelerini kullandı.“AŞIRI YİYECEK TÜKETİMİNİ ÖNLEMEK İÇİN BİR TABAK OLUŞTURUN”/ Tüketilmek istenen yiyecekleri masadan almak yerine tabakta bir servis olarak hazırlanması gerektiğini belirten Aksoylu, “Bir tabak planı oluşturulmalı ve tabaktaki besinlerin tüketim süresi uzatılmalıdır. Yemekten önce, tüketilecek besinler ile oluşturulan tabak sayesinde tüketim kontrolü sağlanabilir. Oluşturulacak bu tabak ile aşırı yiyecek tüketimi önlenmiş olur. Aksi takdirde ortadan sürekli tabaklara alınan yiyeceklerle, tüketilecek besin miktarını ayarlamak güçleşecek ve tüketim miktarı artacaktır” dedi.