8 HAFTADA İNANILMAZ DEĞİŞİKLİK! İlave şekeri bıraktığınızda vücudunuzda neler oluyor? Bu şeker türleri tehlike saçıyor
ŞEKERİ KESMEK BİZİ HANGİ HASTALIKLARDAN KORUYOR?/ Yapılan araştırmalar, çok fazla ilave şeker tüketmekle Crohn hastalığı ve multipl skleroz gibi otoimmün bozuklukların riskinde artış, yüksek tansiyon ve 10’dan fazla kanser çeşidinin riskinde artış arasında bağlantılar olduğunu ortaya koyuyor. Dahası 2023 yılında BMC Medicine’de yayımlanan bir araştırmada ilave şeker tüketimindeki yüzde 5’lik bir artışın bile kalp hastalığı riskini yüzde 6, inme riskini ise yüzde 10 artırdığı görüldü.Bu tür zararların ortaya çıkışının sebebi kısmen, tüketilen ve enerji üretiminde harcanmayan şekerlerin vücutta yağ olarak depolanması. Stanford Heatlh Care’de diyabet bakımı ve eğitimi uzmanı olarak görev yapan klinik diyetisyen Elaine Hon, “Yağ depolanması neticesinde, kilo alımı ve insülin direnci ortaya çıkar. Bu da diyabet, obezite ve diğer ilişkili olumsuz sonuçları beraberinde getirir” dedi.Aşırı şeker tüketiminin karaciğerdeki yağ depolanmasını artırdığını ve sonuçta skarlaşma yaşanan organın fonksiyonlarının kısıtlandığını belirten Goodson, bu duruma yağlı karaciğer hastalığı adı verildiğini hatırlattı.İlave şekerler ayrıca bağırsaklardaki kötü bakterileri besleyerek, kronik inflamasyona ve sağlıklı organizmaların dengesizliğine yol açabiliyor. “This is Your Brain on Food” kitabıyla tanınan beslenme psikiyatristi Uma Naidoo, “Bu durum bir dizi mental sağlık sorunuyla ilişkilendiriliyor” dedi.ŞEKERİ KESMENİN BU FAYDALARI ŞAŞIRTIYOR/ İlave şekerleri beslenmeden tamamen çıkarmak ya da en azından kısıtlamak, bu sonuçlardan kaçınmanızı sağlamanın yanı sıra hayat kalitenizi de artırıyor. Çünkü daha az şeker tüketmek, AGE kısaltmasıyla bilinen ve erken yaşlanma ile Alzheimer hastalığı gibi kronik sorunlarla ilişkilendirilen bir grup zararlı molekülün üretimini azaltıyor.New Hampshire Beslenme ve Diyetetik Akademisi Başkanı Jen Messer, “Kanda bulunan aşırı şeker kolajen ve elastin gibi lipitlerle bağlanarak ciltte kırışıklık oluşumuna ve elastisite kaybına katkıda bulunabilir” dedi. Araştırmaların daha az şeker tüketmenin cilt sağlığına katkıda bulunduğuna işaret etmesinin sebeplerinden biri bu.Öte yandan 2019 tarihli bir başka araştırmaya göre, şeker beyni aşırı uyarıp uykuya dalmayı zorlaştırdığı için uyku kalitesini etkiliyor. Dahası bunun sonucunda yaşanan kan şekerindeki ani düşüşler, susamış, acıkmış ya da tuvaletiniz gelmiş halde uyanmanıza neden olabiliyor.Dahası şeker beyinde duyguları yöneten kimyasalları engellediğinden, ruh halinizi de etkileyebiliyor. Hon, bu nedenle ilave şeker tüketimini azaltmanın aynı zamanda depresyon riskini de düşürebildiğini belirtti. Aynı nedenle ilave şeker tüketimini sınırlandırmak, stres düzeylerine de iyi geliyor.Goodson, “İlave şekerleri azaltmak, kan şekeri düzeylerini sabitleyerek atletik dayanıklılığın artmasına da yarayabilir” diye konuştu.