Hızlı bulaşıp, yatağa düşüren hastalıklar: Nezle, grip, bronşit, zatürre…. Önleminizi aldınız mı?
ÖKSÜRÜĞÜ BOL HASTALIK/ Akciğerlere giden hava yollarının bakteri ve virüsler nedeniyle tıkanması sonucu meydana gelen bronşit de kış günlerini bizlere zehir eden hastalıklardandır. En yaygın belirtisi balgamlı öksürüktür. Hırıltılı bir sesin de eşlik ettiği bu öksürük o kadar inatçıdır ki, bir ay kadar peşinizi bırakmayabilir. Yorgunluk, nefes darlığı, göğüs ağrısı, ateş, baş ağrısı ve iştahsızlık gibi belirtiler de gösterir. Bir diğer çok dikkat edilmesi gereken hastalığımız ise zatürredir (pnömoni). Bakteri, virüs, mantar gibi farklı mikropların yol açtığı bir akciğer enfeksiyonu olan zatürre, destek tedavilerine rağmen hâlâ ölüm oranı yüksek olan bir hastalıktır. Bu nedenle tedavisi asla aksatılmamalıdır. Özellikle 65 yaş üstü erişkinlerde, çocuklarda ve kronik hastalığı olanlarda sık görülür. Zatürre, hasta kişiyle yakın temastan, hastanın öksürüğünden, aynı tabak, çatal, kaşık gibi eşyaların ortak kullanımıyla bulaşır. Ayrıca, kişinin ağız, burun ya da boğazında bulunan bazı mikroplar, vücut direncinin düşmesiyle hastalık yapar hale gelebilir.PEKİ, KENDİMİZİ NASIL KORUYACAĞIZ?/ Kış hastalıklarından korunmak için öncelikle güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olacağız. Aslında zaten güçlü bir bağışıklık sistemimiz var. Ancak yaptığımız bazı hatalar, onun zayıflamasına neden olur. Bu hataların başında da sağlıksız beslenme gelir. Çünkü antioksidan bakımından zayıf beslenmek, ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri almamak, vücut direncinizin düşmesinin ana nedenlerinden biridir. Bunun önüne geçebilmek için de öncelikle mevsiminde sebze ve meyve tüketmeye özen göstermelisiniz. Mesela tam bir antioksidan kaynağı olan ve içeriğinde A, C, E, K vitaminleri, omega-3, demir ve magnezyum bulunan kabağı beslenme listenize ekleyin. Protein yönünden zengin bir besin olan mantar ile önemli bir C vitamini kaynağı olan brokoli de bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur. Kırmızı ya da yeşil biber, en zengin C vitamini kaynağıdır. Yapraklı marul, pazı, ıspanak, tere, roka gibi yeşil yapraklı sebzelerin besin değerleri de oldukça yüksektir. Tam mevsimi olan karnabaharı da unutmayalım.