Uzm. Dyt. Selahattin Dönmez anlattı: Oruç tutmak vücudu yeniliyor! İftarda ve sahurda nasıl beslenmeli?
İFTARDAN SONRA VE SAHURDA NELER YİYELİM?
Ramazan orucu doğru planlandığında ve gece yeme süresince doğal besinlerden zengin beslenildiğinde; HDL kolesterol artmakta, vücut yağ dokusunda azalma olmakta, kan şekeri dengelenmekte ve insülin direncinde kırılma görülmektedir. İftar yaptıktan sonra yatana kadar olan kısa süreçte ufak bir ara öğün yapılabilir süt, kefir, yoğurt, bal, taze meyve ve çiğ kuruyemişlerden az miktarda atıştırılabilirsiniz. Sahurun imsak vaktinden önce yapılması daha uygundur. Ancak sahura kalmak istemeyenler gece yatmadan önce yüksek protein içeren bir kahvaltı öğünü yapabilirler. Sahurda yumurta, bal, peynir, zeytin, avokado, ceviz, tam tahıllı pide ve çay besinsel zenginlik açısından en ideal öğündür. Tam tahıllı ekşi maya ekmekten peynirli tost, menemen, peynirli omlet ve kahvaltılıklar susatmayan, tok tutan, gün boyu enerjik olmanızı sağlayan ve kan şekeri düşüklüğünü önleyen seçenekler olduğunu hatırlatmak isterim.