Sosyal

Uzman Diyetisyen önerdi: Kanser ve diyabet riskini azaltıyor

“Haftada en az 2 kez balık tüketilmeli”/ Geleneksel Akdeniz diyetinin, yerel gıda üretimi, biyolojik çeşitlilik, kültür ve sürdürülebilirlik ile güçlü bir şekilde birbirine bağlı olduğuna değinen Soydemir, Akdeniz diyet modelinin, yüksek oranda bitkisel kaynaklı besinlerden oluşması nedeniyle düşük ekolojik, karbon ve su ayak izine sahip olduğunu ifade etti. Akdeniz diyetinin çevreye olan olumlu etkisini arttırmak için, hayvansal kaynaklı besinler, bitkisel kaynaklı besinlere kıyasla daha kısıtlı tüketilmesi gerektiğini dile getiren Hande Soydemir, “İşlenmiş etler, şeker, tatlılar, hamur işleri tüketilmemeli veya çok az sıklıkta tüketilmelidir. Yerel, mevsimlik, taze ve az işlenmiş besinler tercih edilmeli, ana öğünler için ise üç önemli besin grubu yani sebze, meyve ve tahıllar mutlaka yer almalıdır. Yemeklerde zeytinyağı tercih edilmeli, meyve ve sebze tüketiminde çeşitlilik sağlanmalıdır./ Akdeniz diyetinde haftada en az 2 kere olmak üzere balık tüketimi yer almalıdır. Fakat balığın ne yediği veya hangi ortamda nasıl beslendiği önemli bir etkendir. Yakalanan ve yetiştirilen balıkların çevresel etkinliğinde önemli farklılıklar olabileceği için balıklar bilinçli tüketilmelidir” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir