Vedat Milor fitili ateşledi: Kahvaltı gereksiz mi? Uzmanlar ne diyor?
‘Olmazsa olmazı yumurta ve peynir’ ◊ Dengeli ve doyurucu bir kahvaltı protein, lif, vitamin ve mineralleri içeren besinleri bir arada bulundurur ve bu besinler sayesinde gün boyunca enerjimizi koruruz. ◊ Kahvaltının olmazsa olmazı yumurta ve peynir kahvaltının temelini oluşturan en önemli protein kaynaklarımız. Kahvaltıda protein varlığı hem kas yapımı ve onarımı hem de uzun süreli tokluk hissi için oldukça önemli. ◊ Tam tahıllı ekmekler, yulaf ezmesi, meyve ve sebzeler gibi lifli besinler de sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunan kahvaltının yardımcıları olmalı. Çünkü meyve, sebze, domates, salatalık, biber gibi besinler kahvaltımıza vitamin ve mineral açısından zenginlik katar. ◊ Zeytin, zeytinyağı, avokado, ceviz, badem gibi sağlıklı yağlara da kahvaltımızda yer vermeliyiz. Sağlıklı yağlar, kalp ve damar sağlığımızın korunmasını, beyin fonksiyonlarımızın gelişmesini ve kolesterol seviyemizin dengelenmesini destekler. ◊ Çalışıyorsanız kahvaltınızı bir akşam önceden hazırlayın. Böylelikle sabahları zamandan tasarruf etmiş olursunuz. Akşamdan yumurtanızı haşlayıp, sebzelerinizi doğrayıp sabah için güzel bir kahvaltı planlayabilirsiniz. (Dr. Ayça Kaya, iç hastalıkları uzmanı) ◊ Sabah saatlerinde C vitamini almanın gün içi enerjiyi arttırdığına dair çalışmalar var. Örneğin limon, salatalık, nane, kivi/elma gibi bir smoothie bile enerji veren bir seçenektir. ◊ Avokado, kaju gibi sağlıklı yağlar tüketmek depresyonu engeller. (Elif Nida Zafer, beslenme ve diyet uzmanı) NELER YEMEMELİ? ‘Kruvasan, simit, poğaça söz konusu bile değil!’ ◊ Kahve tek başına bir besin kaynağı değildir. Yüksek kafein içeriğiyle enerji verse bile yeterli besin değerini sağlamaz. Kahvaltıda yeşil çay gibi bitki çayları ve süt içebiliriz. ◊ Sağlıklı bir kahvaltıda yer almaması gereken besinler işlenmiş gıdalar başta olmak üzere hamurişleri ve çikolata kremaları gibi yağ ve şeker içeriği yüksek olan besinlerdir. ◊ Bal, reçel ve pekmez gibi şeker içeren besinleri olabildiğince az miktarda tüketmeye özen göstermek gerekir. ◊ Kruvasan, beyaz undan yapılan ve lif içeriği oldukça düşük bir besin üstelik şeker ve yağ bakımından da çok yüksek bir içeriğe sahip. Kahvaltıda kruvasan yerine tam tahıllı ekmek ve yulaf ezmesi gibi besinleri tercih etmek çok daha doğru olur. (Dr. Ayça Kaya, iç hastalıkları uzmanı) ◊ İdeal bir kahvaltıda kruvasan, poğaça, simit, açma söz konusu bile olamaz. İşlenmiş karbonhidratlardan ağır bir kahvaltı güne çok kötü başlamanıza sebep olabilir. ◊ Aynı şekilde hazır meyve suyu da kesinlikle sağlıklı bir seçenek değildir. ◊ Kahvaltıda karbonhidratı yani ekmek, simit, poğaça, reçel, fındık, çikolata kreması gibi ürünleri fazla tüketmek kan şekerinizi fazla yükselterek uyku hali ve yorgunluk verir. Sindirim problemleri yaratacağı için enerji vermek yerine güne çok kötü başlamanıza sebep olabilir. (Elif Nida Zafer, beslenme ve diyet uzmanı)